NARODNA STRANKA: Teška situacija u ATP-u

jul 02 2019 /

Narodna stranka Pančevo

Letnje vrućine su kao i po ko zna koji put bacile na muke sve naše sugrađane koji su primorani da koriste usluge pančevačkog autoprevoznika, odnosno ATP-a, a posebno su izmučeni oni koji zbog puta na posao koriste svakodnevno ovaj vid prevoza, kažu u Narodnoj stranci Pančevo.

 

- Nisu loši uslovi u ATP-ovim autobusima od juče ali gradska vlast koju apsolutno kontroliše SNS i rukovodstvo ovog preduzeća ne samo da ne čine ništa kako bi se stanje popravilo i uslovi u autobusima bili kako tako podnošljiviji nego guraju preduzeće u još dublju krizu koja će rezultirati još gorim uslovima vožnje, a sam ATP u dubiozu.

Malo Pančevaca zna da je ATP po nalogu spolja početkom novembra prošle godine iznajmio dvadeset autobusa, koji su stariji i lošiji od onih vozila koji su predhodno otpisani. Cena mesečnog iznajmljivanja svakog vozila je oko 2.000 eura, a realna vrednost vozila je daleko manja od 10.000 eura. Ocim toga na to treba dodati i državanje ovih vozila o trošku JKP ATP. Troškovi održavanja ovako starih vozila nisu mali, znajući da se u proseku svako vozilo nedeljno javlja više od dva puta u remontnu radionicu radi otklanjanja nekog kvara. Pošto je ugovor napravljen za period od šest meseci, to znači da iznajmljivanje ovih šest krševa za period od šest meseci košta više od nabavke deset polovnih vozila u solidnom stanju. Ugovor je već produžen za narednh šest meseci,što znači da će se za 12 meseci iz džepova građana Pančeva izdvojiti 144.000 eura što je oko 17.000.000 dinara, za taj novac je moglo da se kupi najmanje 20 polovnih autobusa u mnogo boljem stanju koji bi ostali ATP-u u trajnom vlasništvu.

Svako ko ume da zbroji 2 i 2 uviđa o kakvoj se pljački i potezu koji vređa zdrav razum radi.

Ako se nastavi ovakvo nedomaćinsko i nerezonsko upravljanje rezultat rada ove garniture rukovodstva će sigurno biti gašenje JKP ATP u ovom obliku, a ostatke nekada uspešnog preduzeća će pokupiti neki privatnik naravno blizak vladajućoj stranci. Cena karte će zavisiti isključivo od tržišta i slobodne volje vlasnika, kako će se voziti studenti, đaci i penzioneri to niko ne zna.

Preduzeće napuštaju kadrovi koji su u stanju nešto uraditi, broj vozača i mehaničara je u deficitu ali zato administracija nikada nije bila brojnija. Ostalo je svega tridesetak vozila koji se mogu održavati, premalo za potrebe grada koji ima preko 100000 stanovnika.

Ni ne može se više očekivati od trenutnog direktora ATP-a koji nije Pančevac, koji je ukinuo polaske autobusa ka Beogradu na dan velikog opozicionog protesta 13. Aprila, a krivična prijava podneta protiv njega zbog tog čina je u tužilaštvu.

Javni prevoz nije nešto sa čim se možete igrati, hiljade naših sugrađana zavise od njega svakog dana.

Apelujemo na Direktora ATP-a da podnese ostavku, a da se štetni ugovor o iznajmljivanju autobusa odmah raskine kako bi se spaslo šta se spasti može, u protivnom kao što više od 2016. Nemamo Gradsku apoteku tako nećemo uskoro imati i gradski prevoz pod odgovornošću Grada, navodi se u saopštenju.