Nema odmora za KUD Abrašević Pančevo preko leta

jul 03 2019 /

KUD Abrašević Pančevo

Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ Pančevo, danas kreće na svoju prvu ovogodišnju turneju van naše zemlje, od tri koje su u planu rada ovog ansambla za ovu godinu.

Ceo region je prošle godine brujao o njihovoj turenji koja se odigrala na Siciliji a koja je bila više nego uspešna, a večeras ovaj ansambl kreće put Rumunije na Festival „VATRA MIORITEI“ u Foškani, po pozivu rumunskog ansambla „TARA VRANCEI“ a u saradnji sa Glogonjskim ansamblom „Veselia“.

- Prvi ansambl večeras kreće u Fokšani, koji se nalazi u središnjem delu Rumunije, u istorijskoj pokrajini Moldavija, udaljenosti oko 750 km od našeg Pančeva u podnožju Karpata. Krećemo sa našim novim prijateljima iz Glogonja , rumunski ansambl „Veselia“. Ova saradnja je trebala da se ostvari još prošle godine ali zbog naših prošlogodišnjih obaveza, koje su već bile unapred isplanirane, dogovorili smo se da ove godine u plan i program rada, na početku godine, uvrstimo i ovu turneju. Krećemo spremni, nadamo se lepom predstavljanju i naravno ponosno ćemo stajati ispod naše zastave na ovom festivalu, koja je ove godine napokon kupljena, nova, velika, kakva dolikuje pravim mladim ambasadorima svoje zemlje, zahvaljujući, jednom sjajnom donatoru, gdin.u Radoljubu Nikoliću. U Rumuniji ćemo se zadržati do 08. jula., a po povratku, imamo svega pet dana da se pripremimo i spakujemo za Holandiju.

KUD Abrašević Pančevo

U Holandiju krećemo 14. jula na festival koji će se održati u više mesta, Emen, Vesterbork, Orvelt...i ne znamo ni mi gde ćemo sve nastupati, obzirom da je festival veliki, sa puno dešavanja i sa puno iznenađenja. Od organizatora smo dobili mejlom neke smernice ali nam je zanimljivo da su nas pitali da li znamo da vozimo bicikl jer u planu je jedan dan obilaska značajnih mesta biciklovima, gde će sve zemlje učesnice zajedno voziti biciklove. Predpostavljamo da će to biti lep doživljaj . Za sada znamo da su sa nama Meksiko, Belorusija, Poljska, Indija ali koliko čujemo ima još učesnika. U ansamblu ima zainteresovanih za obilazak staze za moto trke u Asenu, tako da obzirom da je Asen na 20 tak km od nas, gledaćemo da momcima i devojkama priuštimo i to zadovoljstvo da posete staze Valentina Rosija. Naravno to je onaj neoficijalni deo ali za nas je vrlo važan onaj deo gde ćemo predstavljati našu Srbiju, naše Pančevo i našu kulturu. Za to smo spremni i krećemo puni optimizma. Koliko smo videli u programu, plan je da se igra svaki dan uz tradicionalne defilee na kojima će se vioriti naša zastava.

Nakon povrataka ćemo vam preneti sve doživljaje ali moram da kažem da već 16. jula jedan deo dečijeg ansambla odlazi na Divčibare na pripreme za predstojeću sezonu. U novemru prvi ansambl ide ponovo u Austriju ali otom potom. Idemo redom, čekaju nas velike obaveze, veliki zadatak , a vi nas pratite na društvenim mrežama i našim stranicama, rekla je za K-013 Online Lela Stojnov, predsednica KUD "Abrašević" Pančevo.