KUD ABRAŠEVIĆ na međunarodnom festivalu foklora u Fokšani

jul 10 2019 /

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Ansambl "Abrašević" Pančevo, bio je gost Međunarodnog Festivala u Rumuniji u mestu Fokšani od 4. do 8. jula.

Mesto Fokšani, udaljeno je od Pančeva oko 750 km a članovi Abraševića su i ovog puta opravdali svoje postojanje i na najlepši mogući način predstavili svoj grad i državu Srbiju.

Posle vrlo napornog puta, momci i devojke Abraševića su po dolasku u Fokšani, pespavali jednu noć i već sutradan počeli sa aktivnostima koje su trajale sva četiri dana boravka.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Igrali su i u jutarnjim i u večernjim časovima. U prepodnevnim časovima se uglavnom sve dešavalo na različitim mestima po gradu a u večernjim časovima, nastup se izvodio na glavnom trgu u Fokšaniju. Prvo veče festivala, upriličen je prijem učesnike u prelepom, vrlo otmenom prostoru, gde su momci i devojke igrali pred političarima, sveštenstvom i elitom okruga Vranča u Rumuniji, kojem pripada i grad Fokšani.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Tom prilikom nam je uručena plaketa, zahvalnica, prigodan poklon i prelepa velika slika na kojoj je naš ansambl sa ostalim učesnicima fotografisan u jutarnjim časovima prilikom otvaranja Festivala. Na ovom prijemu, nakon razmene poklona, ansambl "Abrašević", odigrao je otmeno, umetničko delo "Pašonu", u naravno našoj prelepoj srpskoj nošnji.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

- Ja vama rečima teško mogu dočarati kako je sve to izgledalo, pa sam se trudila koliko sam mogla da se uključujem uživo iz dvorane ali ni snimak ne može da dočara te emocije koje prenose naši momci i devojke u ovakvim nastupima. Naravno sve se odigrava, svaki nastup, pod našom zastavom, od koje se ne odvajamo, kaže Lela Stojnov predsednica KUD "Abrašević" Pančevo.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Nakon ove večeri, usledili su svakodnevni nastupi, na različitim mestima, sa učesnicima iz Bugarske, Moldavije, Ukrajine i više rumunskih ansambala.

- Mi smo na ovaj festival pošli zajedno sa KUD "Veselia" iz Glogonja koji je tamo izvodio rumunske igre i srećni smo što smo stekli nove prijatelje. Momci i devojke iz ovog ansambla su igrajući rumunske igre, pokazali da se u Srbiji neguje i tradicija nacionalnih manjina.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Svaki dan smo igrali zajedno, jedni za drugima, svako svoju koreografiju u bloku koji je predstavljao Srbiju. Imali smo sjajne uslove u hotelskom smeštaju, bez ijedne zamerke na bilo šta od usluga. Domaćini su bili više neo srdačni, a posebno profesionalni ansambl Rumunije "Tara Vrancei", koji se više puta nakon nastupa, fotografisao sa nama, a koji je na svakom nastupu, igrao po jednu koreografiju.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

Biti gost profesionalnom ansamblu koji vam udeli pohvale je velika čast i zadovoljstvo i ostvalja iz nas još jednu više nego uspešnu turneju, a mi već za pard dana, tačnije, 14. jula putujemo u Holandiju na još jedan festival ali o tome kada se vratimo. U velikim smo prirpemama, imamo burno leto i volela bih da mogu ove naše momke i devojke da nagradim nakon svega ovoga, jednim lepim odmorom negde na par dana, bez aktivnosti. Ovakvi ambasdori zaslužuju da im se svi posvetimo. Nadam se da će jednog dana onaj ko treba to da shvati, zaključila je Stojnov.

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani

KUD Abrašević Pančevo u Fokšani