Počinje obnova Svilare u Pančevu

jul 29 2019 /

Svilara Pančevo

Pre više od 250 godina, Pančevo je bilo poznato po svilarstvu, a ozbiljna proizvodnja je počela 1900. godine kad je izgrađen kompleks svilare na levoj obali Tamiša u kojoj je 150 radnika godišnje proizvodilo i do 17.000 kilograma svile koja se prodavala u Lionu i Beču.

Ovaj objekat koji je izuzetno značajan za grad posle mnogo decenija propadanja, počeo je da se obnavlja, prenosi RTS.U Banatu je 1758. godine postavljen prvi nadzornik svilarstva, čime je počela industrijska proizvodnja svile, a Bečki dvor je finansirao njen razvoj. Prva otkupna stanica otvorena je u Pančevu 11 godina kasnije, a razvoju ove privredne grane doprinosili su i tadašnji zakoni koji su podsticali proizvodnju svile.

Svaka graničarska kuća morala je na svom imanju da ima 20 dudova, mladi pre venčanja takođe su morali da zasade određeni broj dudova, a postojala je i smrtna kazna za svakog ko bi posekao stablo ovog voća.

Proizvodnja svile novi uspon doživljava krajem 19. veka i Banat i Bačka postaju vrlo brzo najveći proizvođači svile u Ugarskoj, što je zahtevalo i proširenje kapaciteta.Zato je 1900. godine otvorena fabrika na Tamišu sa velikom predionicom, magacinom, sušionicom sirovih čaura, skladištem za fermentaciju i glavnom stanicom za proizvodnju semena svilenih buba.

Glavni objekat je danas veoma značajan zbog svoje konstrukcije. U prizemlju su betonski i čelični stubovi na kojima je ugravirana godina izgradnje, a na spratu je jedinstven prostor sa specifičnim krovom i oblikom prozora."Na spratu je trougana čelična rešetka koja je postavljena 1899. godine kad je ovaj kompleks građen i koja je među prvima u svetu postavljena, čak i godinu dana pre zvanične prezentacije ovakve vrste konstrukscije na Pariskoj izložbi za Ajfelovu kulu", kaže za RTS Jasmina Vujović, v.d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Kompleks je proglašen za spomenik kulture 2013. godine i posle dve neuspešne privatizacije novi vlasnik je sprečio dalje propadanje objekata i fasade koja ima odlike eklektične arhitekture.

"Uspeli smo da sačuvamo u potpunosti sam objekat i mislim da će to sve zaživeti za par godina i Pančevci će biti oduševljeni sa tim objektom i prostorom oko njega", navodi Srđan Mišurić, arhitekta "Adekom grupe" iz Pančeva.

(RTS)