Svi za jednog od nas – za Zorana Ćirkovića

jul 29 2019 /

Zoran Ćirković

Sindikat Rafinerije nafte Pančevo pokrenuo je akciju prikupljanja novčane pomoći kolegi Zoranu Ćirkoviću za njegovo lečenje u Južnoj Koreji.

Zoran Ćirković je radnik Rafinerije nafte Pančevo od 19. avgusta 1996. godine, kada se zaposlio na radnom mestu vatrogasac, gde je proveo i dane bombardovanja 1999. godine.

Pre izvesnog vremena Zoranu su počele da se javljaju ozbiljne zdravstvene smetnje u vidu nevoljnog uvrtanja trupa i jakih bolova u leđima. Usled toga, hospitalizovan je na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije, u januaru 2018. godine, kada su urađena opsežna ispitivanja zdravstvenog stanja našeg kolege. Zbog komplikovane kliničke slike, tim lekara Kliničkog centra Srbije nije uspeo doći do sigurne dijagnoze, već je kao moguće naveo dve retke bolesti – Distoni sindrom (Dystonia alia) i Sindrom ukočene osobe (Stiff person sindrom). Funkcionalna distonija, koja je jedna od pretpostavljenih Zoranovih dijagnoza, izaziva nevoljne mišićne grčeve ili kontrakcije, koje dovode do uvrtanja ili trzajnih pokreta i zauzimanja neobične pozicije tela.  Sindrom ukočene osobe je redak neurološki sindrom koji se karakteriše progresivnim mišićnim rigiditetom i bolnim mišićnim spazmima.

Kako oporavak nakon hospitalizacije nije išao željenim tokom, Zoran se uputio u Južnu Koreju, na kliniku u gradu Chonan, gde je u periodu od marta do aprila 2019. godine primao po dve terapije dnevno (ukupno 50 terapija), nakon čega je na završnom pregledu dr Lee Yong Jun konstatovao 30% poboljšanja Zoranovog zdravstvenog stanja. Troškove ovih terapija (10.500 američkih dolara) snosili su Zoran i njegova porodica. Sa terapijama u južnokorejskoj klinici je potrebno nastaviti u veoma kratkom periodu, jer su studije i klinička praksa pokazali da primenom ove terapije kod retkih bolesti suspektnih za Zoranovo stanje postoji velika šansa za uspeh – zaustavljanje progresije bolesti i konačno izlečenje.

Uzimajući u obzir urgentno stanje kolege Zorana kao i velike troškove lečenja za terapiju koja je jedina dala rezultate, otvoren je dinarski račun na ime Zoran Ćirković, u ERSTE banci, u cilju prikupljanja novčanih sredstava za njegovo lečenje:

Dinarski račun: 340-32439367-86

Kao Zoranovi prijatelji i kolege pokrećemo ovu akciju i pozivamo Vas da nam se pridružite u borbi za njegovo izlečenje.

Sindikat Rafinerije nafte Pančevo