Ne nasedajte na lažne nagradne igre i turistička putovanja na Fejsbuku

avg 13 2019 /

Internet prebare na fejsbuku, lažne nagradne igre i turistička putovanja

U poslednjih nekoliko dana na društvenoj mreži Fejsbuk možete videti raznorazne nagradne igre koje nude od besplatnih šporeta do turističkih putovanja.

Sve što je potrebno da uradite je da lajkujete stranicu, sliku, objavite na vašem ličnom profilu u opciji javno i zahvalite swe u komentaru.

A ukoliko želite nagradu morate se javiti u inbox, tamo ostaviti vaše lične podatke i tada potencijalno ulazite u veliki problem.

Sa vašim ličnim podacima može da se otvori nalog kod recimo nekog provajdera, uzme se kartica i dok vi ukapirate da ste u problemu već je napravljen veliki trošak.

Takođe sa ličnim podacima se može otvoriti i firma, a ako ste ostavili i broj kreditne kartice vaši podaci mogu biti zloupotrebljeni na mnogo načina. 

Vodite računa kome ostavljate vaše podatke na internetu jer lopovi putem raznoraznih prevara zarade i po nekoliko miliona evra godišnje. 

Ako sumnjate da ste prevareni ili da neko zloupotrebljava vaš račun odmah pristupite internet banci ili preko aplikacije vaše banke i u podešavanjima kartice blokirajte sve kanale potrošnje: internet, prodavnica i bankomat i odmah prijavite zloupotrebu.