Srpsko-rumunska promo regata na području reke Tamiš

avg 14 2019 /

Regionalna privredna komora Pančevo

Nakon nešto više od dve godine uspešnog sprovođenja projekta IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija koji finansira Evropska unija, u septembru 2019. godine se završava projekat "Eko Tamiš - novi turistički proizvod".

Projekat su partnerski provodile Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora južnobanatskog upravnog okruga, Pančevo, Pokret gorana i centar volontera Pančevo i dve asocijacije iz Rumunije, Mitonija i Asocijacija za promociju i razvoj turizma u županiji Timiš.

Tokom ovog projekta ostvareni su značajni rezultati, a uspostavljeni su i kontakti između brojnih subjekata sa teritorija pograničnih regiona Srbije i Rumunije.

Poslednja zajednička aktivnost srpskih i rumunskih partnera - organizacija promo regate - biće održana u periodu od 20. do 24. avgusta 2019. godine.

Regata rekom Tamiš podrazumeva da se vesla na pojedinim deonicama reke Tamiš u Srbiji i Rumuniji.

Regatu sa oko 10 učesnika, 6 kanua organizuju Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora južnobanatskog okruga, Pančevo i asocijacija Mitonija iz Temišvara, sa ciljem promocije turističke ponude opština i naseja na Tamišu, kada je u pitanju aktivni odmor.

Kanui su nabavljeni iz budžeta projekta "Eko Tamiš - novi turistički proizvod".

Učesnici regate iz Srbije i Rumunije startuju 20. avgusta u popodnevnim časovima u mestu Urseni kod Temišvara. Trećeg dana regate, učesnici dolaze u Srbij ui to na prvo odredište, pažu u Jaši Tomiću. Vesla se do plaže u Sečnju, gde je planiran promo događaj i prvo zajedničko druženje učesnika.

Takođe, uz podršku opštinskih turističkih organizacija, slični događaji biće organizovani u Opovu i u Pančevu, sa ciljem da se kroz promociju lokalnih resursa skrene pažnja na značaj reke Tamiš i njenih prirodnih lepota.

Regata se završava 24. avgusta u Pančevu.