Rusiji zabranjeno učešće na velikim sportskim događajima naredne četiri godine

dec 11 2019 /

Rusiji zabranjeno učešće na velikim sportskim događajima naredne četiri godine

Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana učestvovanja na glavnim sportskim događajima, uključujući olimpijske igre i fudbalski svetski kup, nakon što je Izvršni komitet Svetske antidoping agencije (VADA) danas odobrio sankcije.

Na sastanku u Lozani dvanaestočlani Izvršni komitet VADA-e doneo je mere protiv Rusije koje je prethodno preporučio Žalbeni komitet za poštovanje pravila organizacije, potvrdio je šef Ruske antidoping agencije (RUSADA), Jurij Ganus.

Potez dolazi nakon navoda da je Rusija navodno manipulisala podacima koje je VADA-i dostavila Moskovska antidoping laboratorija u januaru.

Podaci su predati kao deo uslova za vraćanje članstva RUSADA-i nakon trogodišnje suspenzije zbog tvrdnji o dopingu, uz navodno učešće države, a što Rusija uporno negira.

RUSADA je u ponedeljak ponovo proglašena da nije u skladu sa pravilima te će biti suspendovana na period od četiri godine, što znači da se ruska zastava neće vijoriti na sledeće dve olimpijade, budući da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potpisnik kodeksa VADA-e. Ruska zastava takođe neće biti dozvoljena na sledećem Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, ukoliko se Rusija plasira u finale.

Novim sankcijama VADA-e, koje će kasnije objaviti odlazeći predsednik Kreg Redi, zabranjuje se Rusiji učestvovanje ili organizovanje „velikih događaja“ u naredne četiri godine.

Već je objavljeno da na Evropsko prvenstvo UEFA-e, odnosno četiri utakmice koje će se održati u Sankt Peterburgu i finale Lige šampiona 2021. godine, koje se održava u istom gradu, neće uticati poslednje mere VADA-e, jer su kontinentalni događaji .

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su tvrdnje protiv zemlje još jedan primer politički motivisanih pokušaja „izbacivanja Rusije iz međunarodnog sporta“.

Glavni navodi o dopingu koji uključuju Rusiju prvo su se pojavili nakon Olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju.

Istraga na čelu sa kanadskim advokatom Ričardom Meklarenom, pokrenuta je tvrdnjama da je Rusija navodno vodila doping kampanju koju je sponzorisala država, iako još uvek nije pružen dokaz o tim navodima.

RUSADA je prvo proglašena da ne poštuje pravila novembra 2015. godine, dok se ruski tim suočio sa zabranom učestvovanja na letnjim Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Ruskim sportistima bilo je dozvoljeno da se takmiče samo na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu pod neutralnim statusom, iako je MOK ukinuo zabranu dok se olimpijada bližila završetku.

Istaknute ličnosti, uključujući predsednika Vladimira Putina, priznale su da je zemlja napravila greške u svom antidoping programu, najmanje kod imenovanja Grigorija Rodčenkova za šefa moskovske laboratorije.

Rodčenkov je ostao rukovodilac laboratorije uprkos psihijatrijskom tretmanu. Pobegao je u SAD zajedno sa nekoliko kolega, kada su se pojavili zahtevi protiv Rusije.

Nezavisni stručnjaci u Rusiji nedavno su zaključili da je bazu podataka u moskovskoj antidoping laboratoriji lažirao Rodčenkov i njegovi saradnici tokom najmanje šest meseci, između novembra 2015. i juna 2016. godine, kada su već bili u SAD-u.

Možda uopšte nije iznenađujuće to, da je jedan od najvećih zagovornika strogih mera protiv Rusije Travis Tigart, šef američke antidoping agencije (USADA). On je pozvao na zabranu takmičenja svim ruskim sportistima, čak i pod neutralnom zastavom.

Ruska svetska prvakinja u skoku u vis Marija Lasicken, među mnogim drugima, osudila je Tigarta, s obzirom na to da su se američki sportovi u poslednje vreme suočili sa popriličnim udelom skandala sa dopingom, dok mnoge glavne lige zemlje nisu ni pokrivene kodeksom VADA-e.

Nakon najnovijih vesti, ruski sportisti u svim sportovima sada će sa nestrpljenjem čekati da vide koliko široko će se primenjivati sankcije VADA-e.

(Vostok, RT / Foto: © AFP / Brendan Smialowski / RT)