ŠAH: Novo zlato za Iliju Serafimovića

U Zemunu je u subotu održano poslednje, peto, kolo Lige rešavača šahovskih problema Srbije za 2017. godinu. 

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, ponovo je zablistao osvojivši treće mesto u konkurenciji naših najboljih rešavača, članova reprezentacije, sa 45 poena od 60 mogućih. Ovaj sjajan rezultat doneo mu je novih 15 rejting poena, tako da će uz uspehe sa prethodnih kola, na rejting listi koja izlazi 1. januara, dobrano preći granicu od 2.000 bodova. 

Nakon završetka poslednjeg kola, sumirani su rezultati i proglašeni najuspešniji rešavači ovogodišnje lige, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Naš trinaestogodišnji sugrađanin ubedljivo je trijumfovao među juniorima do 18 godina, a valja napomenuti da je u ukupnom plasmanu zauzeo 4. mesto, odmah iza trojice starijih kolega, velemajstora. 

Pobednici u obe konkurencije osim medaljama i diplomama, nagrađeni su vrednim umetničkim slikama i šahovskim knjigama.

Mladi Serafimović nastavio je sa uspesima i u komponovanju šahovskih problema. Krajem novembra, britanski časopis “Problemist” reprodukovao je njegov dvopotez, kao primer rekorda u promocijama figura. U rešenju ovog problema, Ilija je uspeo da ostvari čak šest različitih promocija skakača. 

Dvostruki juniorski prvak sveta u šahovskoj kompoziciji je pre nekoliko dana i zvanično postao najmlađi sudija u istoriji problemskog šaha. Početkom decembra, na ruskom sajtu Super-problem, raspisan je 202. tematski turnir u kompoziciji dvopoteza, na kojem mu je kao pobedniku jednog od prethodnih turnira, pripala čast da sudi na temu koju je zadao. 

Rok za slanje radova je 8. januar, a Ilijinu presudu možemo očekivati do kraja februara.

V.J.P. / D.S.

Read 438 times

Booking.com

-------------------