Vlada daje dodatnih 116 miliona dinara za Hram Sv. Save

nov 02 2019 /

Vlada daje dodatnih 116 miliona dinara za Hram Sv. Save

Vlada Srbije izdvojiće skoro milion evra iz budžeta za sprovođenje uredbe o štampanju doplatne poštanske marke čijom prodajom treba da bude sakupljeno 76 miliona dinara za izgradnju Hrama Svetog Save.

Vlada je 24. oktobra donela rešenje kojim izdvaja 116.137.000 dinara, ili 984.000 evra, za realizaciju Uredbe o izdavanju doplatne poštanske marke „Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save”, čijom naplatom se obezbeđuju sredstva za izgradnju tog hrama.

Iz rešenja, koje je objavljeno u poslednjem izdanju Službenog glasnika, ne vidi se za šta je tačno potrebno dodatnih 116,1 milion dinara.

U rešenju se navodi da se novac izdvaja za programsku aktivnost „podrška za gradnju i obnovu verskih objekata" pod ekonomskom klasifikacijom 481 – „dotacije nevladinim organizacijama".

U Uredbi o štampanju doplatne marke, koja je doneta 13. septembra, vidi se da će se marka izdavati u tiražu od 7,6 miliona komada, u apoenu vrednosti 10 dinara.

Tih 76 miliona namenjeno je Svetom arhijerejskom sinodu SPC za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera Spomen-hrama Svetog Save.

Uredbom se propisuje da se za poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na novine i časopise, doplatna poštanska marka plaća od 14. oktobra do 14. decembra 2019. godine.