RUSKA ZUJALICA: Misteriozna radio stanica već 45 godina emituje jednoličan zvuk, niko ne zna zašto

nov 09 2019 /

RUSKA ZUJALICA: Misteriozna radio stanica već 45 godina emituje jednoličan zvuk, niko ne zna zašto

Radio stanica "UVB 76", koja već četiri decenije odašilje kratke, monotone tonove zujanja, i dalje predstavlja neobjašnjivu pojavu i jednu od omiljenih tema brojnih teoretičara zavere.

"Zujalica", kako glasi nadimak kratkotalasne radio stanice, predstavlja pravu nepoznanicu. Ne zna se odakle dolazi signal, ko ga odašilje, niti šta zvuk, koji podseća na Morzeovu azbuku, uopšte predstavlja.Nakon konstantnog ponavljanja šifrovanih tonova, začuje se glas, koji tvrdim, ruskim akcentom izgovara: "U-V-B-7-6." I tako od sedamdesetih godina prošlog veka.

Teorije su različite, od eksperimenta ruske vojske, do vanzemaljskog signala koji šalje podsvesne poruke svakom slušaocu. Zvuk koji odašilje "UVB 76" se blago izmenio u proteklih 40 godina, ali i dalje predstavlja različite varijacije zujanja, koje jednom u nekoliko meseci prekine nepoznati glas koji izgovara naizgled nejasnu, šifrovanu poruku.

Danas, 25 puta u minuti, čuje se zujanje sa pauzama manjim od jedne sekunde - i tako u krug. Beskonačno. Zvuk se čuje na frekvenciji od 4625 kHz, što praktično znači da skoro svako može da ga čuje, čak i preko internet radio servera.

Godinama se pretpostavljalo da signal dopire iz mesta Povarovo, nadomak Mokskve, međutim u septembru 2010. godine, signal je naprosto promenio lokaciju. Sada se smatra da dolazi iz zapadne Rusije.

Sajt "Numbers station" tvrdi da ovaj radio signal predstavlja projekat ruske vojske, zapravo šifrovani vid komunikacije.

Rajan Šaum, čovek koji vodi pomenuti sajt, postao je fasciniran misterioznom radio stanicom. Ipak, kaže da nije pokušao da razbije šifru.

- Ovaj tajni kod ne može da razbije niko sem osoba kome je namenjen - kaže mladi student informatike.

Jedino što je poznato je da sve poruke dolaze u istom formatu, ali njihovo dešifrovanje predstavlja nemoguću misiju.

Ruski student Egor Esvejev (20), istraživao je prethodnu lokaciju sa koje je navodno dolazio signal "Zujalice."

- Kao i sva napuštena mesta, poprilično je jezivo. Ljudi su vrlo čudni. Sećam se čoveka na biciklu, koji je dolazio iz pravca šume. Sa sobom nije nosio ništa, a išao je u pravcu polja koja su se prostirala do beskonačnosti. Ništa mi nije bilo jasno, odakle dolazi, kuda ide.... - izjavio je Esvejev za britanski "Dejli mejl."

"UVB-76" je u špijunskom nadmetanju, posle rasformiranja Sovjetskog Saveza, prvi vojnoobaveštajni odašiljač „priključen” na Internet, i to posle otcepljenja Estonije od SSSR-a.

On navodi da su u Povarovu pronašli gomilu vojne dokumentacije, te da smatra da je misteriozna stanica korišćena za neku vrstu interne komunikacije ruskih špijuna i vojske. Ipak, i ova, kao i sve druge teorije, baziraju se na pukom nagađanju.

Naučni časopisi iz Moskve tvrde da radio stanica služi za ispitivanje dalekih svetova vasione. Ima i onih koji smatraju da je "Zujalica" zapravo eksperiment vanzemaljaca.

- Ako nam iko može dati pouzdanu informaciju o početku invazije iz svemira, onda su to članovi opservatorije koja koristi emiter UVB-76 - izjavio je Ari Bender iz Amsterdama za nemački „Zidojče cajtung”, predskazujući skori dolazak osvajača iz svemira.

"UVB 76" je do sada proglašavan za signal nekadašnje stanice u Černobilju, te da su poruke koje odašilje zapravo vanzemaljske, do toga da ruska, američka ili kineska vojska time kontrolišu umove ljudi.

U prilog spekulacijama o špijunskoj nameni odašiljača idu događanja u leto 2010. godine. Vojnoobaveštajnoj službi u Jasenovu pripisana je krivica za otkrivanje ruske obaveštajne mreže u SAD sa lepom špijunkom Anom Čepmen na čelu. Lična krivica pripisana je drugom čoveku vojnoobaveštajne službe, generalu potpukovniku Juriju Ivanoviču.

Najnoviji satelitski snimci pokazuju da je baza odašiljača UVB-76 u seocetu Povarovo, kraj Moskve, napuštena. Signal, međutim, i dalje se emituje, sa nove lokacije u blizini gradića Pskova, na rusko estonskoj granici. Nemogućnost otkrivanja tajne koju nosi sa sobom, "Zujalicu" čini još većim fenomenom i upotpunjuje misteriju koja traje već četiri decenije.

Evo jedne od novijih poruka poslate preko "Zujalice":(V.F., Dejli mejl)