Ova država postoji ali je niko ne priznaje?

avg 18 2019 /

Transnistrija

Kako država koja ima granice, vladu izabranu demokratskim putem, predsednika i zastavu, može biti nepostojeća? Naime, u pitanju je država koju niko ne priznaje.

 

Reč je o maloj teritoriji Transnistrije, koja je nekad pripadala Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Moldaviji.

Kada je Moldavija 1990. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, Transnistrija je to videla kao podsticaj, te je sa ruskom većinom zatražila istu, od Moldavije.

Rat je trajao četiri meseca i odneo je oko 1.500 žrtava, a završen je primirjem koje je i danas na snazi. Od tog tenutka, Moladavija nema kontrolu nad vlastima u Transnistriji, koja deluje kao nezavisna zemlja. Međutim, nijedna druga nacija na svetu ne priznaje Transnistriju kao nezavisnu zemlju.

Transnistrija štampa svoj novac i izdaje pasoše – ni prvo, a ni drugo se ne priznaje van granica ove zemlje.

Internet je ograničen, a samo nekoliko mesta prima kreditnu karticu.

Transnistrija

Tiraspolj – glavni grad Transnistrije

Glavni grad nepostojeće države nudi prikaz na ostatke sovjetskih vremena. Transnistrija je jedino mesto u Evropi gde se mogu videti komunistički simboli, na originalnim mestima. Reč je o statui Lenjina, odmah ispred parlamenta, dok su ulice i avenije nazvane po Marksu, Engelsu i Gagarinu.

Šest kilometara dalje od glavnog grada nalazi se pravoslavni manastir Kitskani, osnovan 1861. U pitanju je kompleks koji obuhvata četiri crkve i dom kaluđera koji proizvode svoju organsku hranu.

Destilerija Kvint

Konjak iz ove destilerije, pod nazivom Divine, smatra se jednim od najboljih na svetu. Samo jedna boca ovog viskija košta oko 1.700 dolara. Tokom godine, potrošačima se proda više od 20 miliona boca. 
 

K-013 Igraonica