PUT OKO SVETA: Afitos, Grčka

avg 30 2016 /

Ukoliko želite da osetite drugačiji Halkidiki posetite Afitos. Mesto se nalazi na severu istočne obale poluostrva Kasandra, između Nea Fokea-e i Kalitea-e. Od popularnih mesta Polihrona, Haniotija i Pefkohorija je udaljen oko 18 km. od Soluna Afitos je udaljen nekih 80-ak kilometara.

Afitos je jedno od retkih mesta na Halkidikiju koje je sa sačuvalo istorijsko-arhitektonsko nasleđe. Prvi pisani tragovi o Afitosu datiraju još 800 godina pre Hrista. U antička vremena kroz njega su, kaže legenda, prolazili kraljevi i vojskovođe, a već skoro 3000 godina se u njemu prepliću mit i istorija.

Danas je Afitos klasično grčko i autentično mediteransko mestašce, već godinama stecište turista iz Zapadne Evrope, koji su ovde otkrili svu lepotu odmora i uživanja u prijatnoj atmosferi. Celo mesto se nalazi na steni iznad mora, sa koje se pruža jedinstven pogled na zaliv Toroneos. More je kod Afitosa izuzetno čisto i ostaje toplo sve do jesenjih dana.

Središnjim trgom dominira crkva Svetog Dimitrija koja ima jedinstvenu arhitekturu stare freske i ikone. Sagrađena je 1859. godine i trobrodna je bazilika sa kupolom i jedina je takva na Halkidikiju.

Ikonostas i prozori su ukrašeni duborezom. U tradicionalnoj kamenoj kući Alteras, na središnjem trgu, iz 1889. godine nalazi se folklorni muzej. Izloženi eksponati dočaravaju život meštana te pribor i alatke koji su nekada korišćeni za ribarstvo, čobanski život i kovački zanat.

More kod Afitosa je kristalno bistro i zadržava toplotu sve do sredine jeseni. Stecište je i važnih mrestilišta, gde veliki broj ribljih vrsta dolazi na mrest, što govori o njegovoj čistoći. Gradska plaža je duga i peščana, idealna za opuštanje i skupljanje rakova. Ima mekan pesak po kome se pročula nadaleko. Povratak u selo podrazumeva 10-ak minuta uspona  što koristi kao zdrava rekreacija. Plaža je uređena sa ležaljkama i suncobranima.

U bližoj okolini Afitosa nalazi se nekoliko popularnih plaža: Plaža Sani resort, u najlepšem turističkomi kompleku koji čine predivna jahting marina i luksuzni hoteli te bungalovi i apartmansko naselje. Nedaleko od Afitosa postoje vrlo ljupke plaže i skrivene uvale  prekrivene sitnim peskom: Varkes, Pounta, Moudounou, Liosi...

Ukoliko idete sopstvenim prevozom treba da znate da je Afitos od Pančeva udaljen oko 750 kilometara. Do Afitosa se stize preko Smedereva, Niša, Skoplja, Evzonija (granični prelaz) i Soluna (Thessaloniki). Pre Soluna skrenite na ring roud ( obilaznicu oko Soluna), jer prolazak kroz grad zna da bude dug i naporan zbog velikog broja semafora i gradske gužve. Kada prodjete Solun samo pratite putokaz za Halkidiki i kada dodjete do Nea Moudanie nastavljate pravo na Kasandru (prvi prst Halkidikija), odatle imate oko 25 kilometara do Afitosa.

Ukoliko želite da posetite Afitos organizovanim prevozom cene dvokrevetnog smeštaja kreću se od 125 do 299 evra, a trokrevetni smeštaj od 150 do 350 evra za deset dana boravka u vili "Vrahos", koja se nalazi na najboljem položaju u Afitosu, sa izvanrednim pogledom na Toroneos zaliv i što je najbitnije na svega 5 minuta udaljenosti od plaže.

Za dodatne informacije posetite turističku agenciju "Continental travel" koja se nalazi u Pančevu, Karađorđeva 13, lokal 4.

Želimo vam odličan provod i pošaljite nam neki "selfi" sa plaže na naš email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Read 2087 times

Booking.com

-------------------