PUT OKO SVETA: Beč – pločnicima carskog grada

okt 25 2016 /

Koliko god da ste putovali i šta god da ste videli i doživeli, susret sa Bečom, carskim gradom od davnina vas ne može ostaviti ravnodušnim.

Započeti priču o jednom gradu kakav je Beč bez želje da se dohvati deo istorije ovog grada je prosto nemoguće … i nedolično. Ali čak i da ne znate da je područje Beča bilo nastanjeno još pre više od četiri milenijuma, da je bio središte tri carstva i jedan od najvažnijih gradova u istoriji Evrope, siguran sam da ćete to osetiti čim napravite prvi korak na pločnicima.

Od prvog momenta osećate višemilenijumski duh grada i moć imperije koja, iako ne postoji vekovima, još uvek ispunjava svaki kutak grada: široke popločane ulice, monumentalne zgrade, arhitektura koja oduzima dah, skulpture, spomenici, ulične lampe, detalji na fasadama, samo su neki od nemih svedoka silne istorije ovog grada.

Beč je treći grad na svetu po broju Srba (ima ih oko 200 000), a tu je i mnogo stanovnika iz bivše Jugoslavije, pa ćete na svakom koraku čuti naš jezik (ili hrvatski, srpsko-hrvatski…). I iako svi oni žive ovde, žive na bečki način, radno, kulturno i mirno uz povremena gasterbajterska veselja.

Prvo što primetite kad dođete iz Srbije je takav nedostatak tenzije, nervoze i stresa, da vam je to prosto čudno. Na ulicama ima gužvi, ali niko nikome ne svira, svi mirno čekaju svoj red na semaforu, ljudi se isparkiravaju po 15 minuta ali niko ne pravi uzbunu oko toga.

Stephansplatz se nalazi u centru centra grada. Ustvari, može vam se učiniti da se grad prostire oko ovog trga kojim potpuno dominira Stephansdom, jedna od najviših crkvi na svetu, izgrađena pre gotovo jednog milenijuma! Od Stephansplatz vode dve ulice koje su, verujem, vrlo interesantne damama, a radi se o ulicima Graben i Kärntner Straße, koje su preplavljene prodavnicama najpoznatijih svetskih proizvođača odeće i obuće.

Ukoliko uspete da se otrgnete porivu za shoppingom, nastavićete da lutate prelepim ulicama i ukoliko vaše oko bude dovoljno snažno da ga ne odvuku božićna dekoracija, istaknuti meniji u restoranima i obaveštenja o novogodišnjim sniženjima u prodavnicama, shvatićete da gotovo svaka zgrada krije pločicu koja spominje nekoga ko je ostao utkan u istoriji ovog grada, a time i Evrope, pa i sveta. Tek tada ćete shvatiti da je Beč bio dom imena kao što su Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert, Brahms, Gustav Mahler, Johann Strauss, između mnogih.

Još jedna od stvari koje ćete primetiti jeste i činjenica da je gotovo svaka druga zgrada muzej nečega, tako da sam siguran da ćete biti u iskušenju da potrošite bogatstvo na kupovinu, nimalo jeftinih, ulaznica za muzeje.

Siguran sam da je svaki cent koji biste platili za ulazak u muzej vredan, ali stvar koje će vam uvek faliti u ovakvom gradu jeste vreme, te sam se zbog toga odlučio da ovog puta posetim samo čuvenu Kuću muzike – Haus der Musik koja se nalazi u strogom centru grada, nedaleko od Stephansplatz-a i da uživam u edukativno-zabavnom putovanju kroz zvuk.

Nakon duge šetnje kroz Beč i kroz magiju zvuka došlo je vreme da potražim mesto za (kasni) ručak. Šta ručati kada ste u Beču? Naravno, odgovor je suvišan. Prema preporuci sam potražio (i pronašao) jednu malu, neupadljivu gostinu koja je svojim drvenim ambijentom i dekoracijom, ali i mirisom obećavala ukusan ručak. Nekako sam se izborio sa bečkom šniclom veličine dva tanjira kada mi je nasmejani konobar rekao da dođem i uveče, jer tada služe duplo veće šnicle po istoj ceni!?! U sebi sam prokomentarisao “i uput za kardiologa, pride”.

Dvorac Šenbrun (Schönbrunn)

Pred kraj 17 veka, car Leopold I angažovao je darovitog baroknog arhitektu Bernarda Fišera fon Erlaha da sagradi veličanstvenu lovačku kuću za prestolonaslednika. Na mestu gde se nalazila stara château de plaisance trebalo je da nikne sjajna građevina. Pola veka kasnije, u vreme vladavine Marije Terezije, Šenbrun je postao centar dešavanja za carsku porodicu, dvorske dame i gospodu.

Od tada je ovaj dvor ugostio mnoge vodeće evropske državnike. Iako je Austrija danas republika, Šenbrun je ostao mesto političih susreta na najvišem nivou. Fantastična arhitektura i dekorisane sobe učinile su Šenbrun kulturnim blagom i turističkom atrakcijom prvog reda.

Dvorac je bio u posedu dinastije Habzburga od Maksilimilijana II, a kasnije je postao vlasništvo republike Austrije posle propasti monarhije 1918. godine.

Do 1992. godine čitav kompleks je bio pod upravom Šloshauptmanšafta Šenbruna (Schlosshauptmannschaft Schönbrunn) – lokalnog vladinog tela. Potom je osnovana ustanova Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H sa administracijom, kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Noćni život u Beču je vrlo bogat. Prvo ćete primetiti da po klubovima gotovo da nema Austrijanaca. To su uglavnom Bečlije tamnije boje kože, Arapi, Kinezi i, naravno, narodi iz Ex Yu republika. R’n B se veoma sluša na gotovo svim mestima, bez obzira na ekskluzivnost, a u manjoj meri house, što je uobičajenio u beogradskim klubovima.

Takođe, svuda možete čuti stare hitove, naročito hip-hop a i ostalih žanrova, što je u Srbiji retkost jer se uglavnom svuda sluša samo najnovija muzika. Cene se razlikuju od kluba do kluba, ali u ekskluzivnijim kokteli koštaju i do 15 evra.

Beč je od Pančeva udaljen oko 630 kilometara, odnosno oko 8 sati vožnje autobusom.

Ukoliko želite da posetite glavni grad Austrije imate priliku da iz Pančeva organizovano otputujete 10. novembra i to po ceni od 65 evra.

Za dodatne informacije posetite turističku agenciju "Continental travel" koja se nalazi u Pančevu, Karađorđeva 13, lokal 4.

Želimo vam odličan provod i pošaljite nam neki "selfi" na naš email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Read 1090 times Last modified on utorak, 25 oktobar 2016 16:51

Booking.com

-------------------