Kako nastaju mitiseri i kako ih pobediti

avg 25 2016 /

Mitiseri ili komedoni jesu crne tačkice koje liče na zrno bibera utisnutog u kožu. Javljaju se najčešće na T zoni odnosno na čelu, nosu i bradi i nastaju kad koža luči mnogo sebuma zbog lojnih žlezdi koje su na tim mestima najgušće. Mitisere mogu da imaju i osobe sa suvom kožom.

Mitiseri nastaju kada koža luči višak sebuma pa taj višak u stvari ostaje zaglavljen u pori i izaziva blokadu. U kombinaciji sa izumrlim ćelijama kože, nečistoćom i bakterijama, sebum u porama oksidiše, tamni i na taj način formira mitiser.

Oksidirana masnoća je ono što mitiseru daje crnu boja a ne prašina ili prljavština kako mnogo od nas veruju.

Mitiser takođe mogu izazvati i neki drugi razlozi, kao na primer višak hormona androgena, veoma toplo i vlažno vreme ili teška šminka koja ostavlja mastan film na licu.

Stručnjaci kažu da je nemoguće trajno ukloniti mitisera upravo zbog sebuma koji koža stalno luči, ali brižljivom negom može se mnogo učiniti.

Čišćenje lica je prvi i osnovni korak. Izbegavajte tvrde sapune prilikom pranja lica jer sastojci koji održavaju sapune nisu dobri za pore i često iritiraju kožu. Za osobe sa masnom kožom mnogo su bolji gelovi za masnu kožu jer oni regulišu lučenje sebuma, dok su osobama sa suvom kožom namenjeni hidratantni gelovi.

Važno je i redovno primenjivati piling na području zahvaćeno mitiserima. Osobama sa suvom kožom se preporučuje jednom nedeljno, a osobama sa masnom 2-3 puta nedeljno. Sam piling otklanja mrtve ćelije i podstiče obnavljanje novih, čisih i podstiče cirkulaciju.

Ne stiskajte mitesere! Tako se najlakše izazove iritacija, infekcija ili čak naprave ožiljci. Sada su na tržištu dostupni flasteri protiv mitesera pa je bolje njih koristiti. Oni se koriste tako što se zalepe na vlažno lice, a pošto se isuše samo se lagano povuku.

U svakom slučaju za ozbiljnije situacije treba se obratiti kozmetičaru koji će uraditi tretman u zavisnosti od samog slučaja. Sam tretman obično uključuje dubinsko čišćenje lica parom čime se podstiče otvaranje pora, zatim masažu i masku za lice koje će zatvoriti pore.

Read 852 times

Booking.com

 

Podržite Internet Magazin K-013

-------------------