Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 07. avgusta

avg 07 2018 /

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini na današnji dan?

7.avgusta 1795.
Magistrat Zemuna moli Magistrat Pančeva da se valarski po moćnik Andrija Paj sprovede u Zemun zbog dugova. Policiji na izvršenje, priložen i opis.

7.avgusta 1816.
Policija izveštava Magistrat Pančeva da Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo želi da ogradi novosazidanu pravoslavnu crkvu sa dva tornja, niže ka terenu od srpskih štala, gde se vatrogasni rekviziti nalaze, pa u prvoj liniji, dalje desno u ulici, gde se nalazi kovač Stefanović Danilo, pa sve do bašte Jovanov Ilije. Magistrat Pančeva je saglasan s tim da se ne dira u mesto gde su vatrogasne sprave.

7.avgusta 1848.
Na nalog Okružnog odbora sprskog pokreta u Pančevu "da za spasenija naroda" dadu po jedno zvono od svake crkve za livenje topa, Crkvena pravoslavna opština je odgovorila:

"Nalogu slavnom Odboru Okružnog s tim svesrdno odgovoriti da po svetoj potrebi naroda našeg i za spasenije toga Uspenska crkva umesto zvona od 6 centi, ovo veće od 10 centi, na žrtvovanik srpske samostalnosti položi, a od Preobraženske crkve ako potreba zahtije takodje, "najmanje" se daje sa dodatkom, da potreba iziskivanja bude sve i sva u gotovosti našoj dati i prineti dragovoljno hoće opštenstvo ovo."Q

Read 492 times Last modified on utorak, 07 avgust 2018 09:28

Booking.com

 

Podržite Internet Magazin K-013

-------------------