Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 01. septembra

sep 01 2016 /

01.septembra 1827.
Nemačko banatska regimenta moli Magistrat Pančeva da joj se stavi na raspolaganje potreban broj radnika i zaprega za prevoz kamena sa tamiške obale namenjenog za kaldrmisanje uzane i močvarne ulice između kasarne i zatvora.

01.septembra 1827.
Na traženje Pravoslavne crkvene opštinei Pančevo Generalna Komanda daje dozvolu za sahranjivanje mrtvih u porti. Ovo se daje iz razloga što će se time uvećati prihod Crkvene opštine, a da se ne bi došlo u sukom sa postojećim sistemskim i policijskim odredbama, to se može dozvoliti samo sahrana bogatim građanima, s tim da je Magistrat obavezan podneti Generalnoj komandi izveštaj o svakom slučaju sahrane.

01.septembra 1896.
Pančevački dečiji mesečni list "Spomenak" doneo je vesdt da je uvaženi građanin npančeva g. Mita Nikolajević zaveštao 120000 forinti za osnivanje Srpske gimnazije u Pančevu.

01.septembra 1935.
Izašao je glavni opozicioni list "Vojvodina" u Pančevu sa rešenošću da nastavi tradiciju nekadašnjeg "Pančevca" koji je u najtežim danima "umeo sa sačuva uspravan stav i nepokolebljivo ostane na braniku" velikih ideala.

Read 386 times

Booking.com

-------------------