Dogodilo se na današnji dan - 8. februar

feb 08 2019 /

pancevo istorija, dogodilo se na danasnji dan

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini 8. februara?

8. februara 1804.
Okružnica temišvarskog episkopa Avakumovića preporučuje šampanje srpskih knjiga u Univerziteskoj štampariji u Budimpešti.

8. februara 1817.
Zagrebačka generalna komanda obaveštava Magistrat Pančeva da se odbegli falsifikator metalnih novčanica Popović Jovan preselio u Vizor Zikoa u Bećarević kapetanat, gde od lopova i razbojnika otkupljuje srebro i cink za izradu falsifikovanih novčanica. Pronađeni falsifikati su uspeli i ne razlikuju se mnogo od pravih novčanica. Upozorava se Magistrat Pančeva da spreči prenos falsifikata na svoju teritoriju i da svakog koji pokušava da ih poturi uhapsi.8. februara 1896.
Pančevački ilustrovani dečiji list "Spomenak" br. 3 na strani 46 u rubrici "Razno" doneo vest: Dušan Silni - U nedelju 18. februara davalo je gimnastičko društvo "Dušan Silni" svoj javni čas. Vele, da je sve ispalo na opšte zadovoljstvo. 39 mališana izvodila su švedsku gimnastiku, da ne može biti bolje. Olimpijske igre sa mačevima, rad na konju, hrvanje i skakanje, a osobito preskakanje jednog člana preko sablje, gde mu je svaki čas pretila opasnost, zadivila je svakog. Radnje na razboju i vratilu behu osobite, a naročito se istakao gimnazist Kosta Jovanović.

8. februara 1919.
Srpska dobrotvorna ženska zadruga priređuje Zabavu sa igrankom, u dvorani kod "Trubača". Početak u 1/2 9 sati. Pantomima iz doba "Rokoko" Markiza NN. Igranka. Ulaznica 10 kruna.

8. februara 1938.
Registrovana je "Štamparija i knjigoveznica" Tipografija Koh i Merkle. Sedište: Pančevo, Kumanovska ulica br. 1.

Read 696 times Last modified on petak, 08 februar 2019 02:51
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------