Dogodilo se na današnji dan - 12. februar

feb 11 2019 /

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini na današnji dan?

12. febuar 1822.
Prota Arsenović daje podatke Magistratu Pančevo o srpskom školstvu u Pančevu. Kod Uspenske crkve (sa dva tornja) rade tri učitelja sa 150 učenika. U školi kod Preobraženske crkve (gornje) radi jedan učitelj sa 90 učenika.

12. februar 1826.
Jovan Kostić, fenjerdžija lampi, moli građansko pravo.12. februar 1891.
Ignjac Vajfert kupio je plac u Novoseljanskoj br. 2 (kod Slavine) na kojem je izgradio nove ležne podrume. Ovaj teren ležao je visoko te su podrumi bili bezbedni od podzemnih voda.

12. februar 1894.
Uprava Više srpske devojačke škole u Pančevu zahvaljuje se Angelini Viskoleti u Pančevu što je Višoj srpskoj devojačkoj školi u Pančevu poklonila "lepu sliku" prvog srpskog narodnog književnika i mudraca Dositeja Obradovića.

12. februara 1919.
Škola (gimnazija) je počela rad, a dužnost direktora gimnazije vršio je Joca Miloradović, tada direktor Srpske banke, a nastavničku dužnost - ova gospoda: Petar Maksin, paroh veroučitelj; Božidar Kovačević, sveštenik; dr Stevan Smederevac, lekar; Zoran Tomin ing; Đorđe Aranđelović i Vasa putić apsolvent fil. ,a od  1. maja 1919 godine zauzeo je dužnost direktora gimnazije dr Branislav Jankulov. Dolazak srpske vojske u Pančevo zatekao je sve školske učionice i zbirke zapečaćene. Po želi roditelja gimnazija počinje sa radom gornjeg datuma, ali kao privatna četvororazredna, da bi se učenici pripremili da polažu ispite u "javnim sprskim gimnazijama". Radila je u zgradi devojačke škole, Porta Uspenske crkve.

Read 595 times Last modified on ponedeljak, 11 februar 2019 16:48
Konoba32Konoba32Konoba32

-------------------