Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 05. septembra

sep 05 2018 /

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini na današnji dan?

05.septembra 1893.
Na ovaj dan stigao je prvi železnički voz iz Bečkereka u Pančevo.

05.septembrad 1951.
Akademski slikar Uroš Predić pismom obaveštava Upravu gimnazije u Pančevu da želi da pokloni svoje crteže pančevačkoj gimnaziji. Tom prilikom je napisao:

Mnogo poštovani gospodine direktore,

Sedmorazredna realna gimnazija u Pančevu bila je u doba austrogarske vlade u takozvanoj Militagrenze na glasu kao jedna od najboljih uređenih škola u celoj monarhiji, iz koje su izlazili mnogi slavni i zaslužni ljudi. Od kojih da pomognem samo direktora Mihaila Pupina, potonjeg direktora Kolumbije koledža, genijalnog fizičara i pronalazača u Americi. I ja sam bio te sreće da sa uspehom prođem kroz svih sedam razreda i da očuvam čitavu zbirku crteža, naročito iz nacrtne geometrije, od kojih imam još nekih 30 tabaka vrlo marljivo izrađenih nacrta. Te listove nameravam da poklonim današnjoj gimnaziji, koja stoji pod Vašom upravom, pa Vas molim da ih Vi izvolite primiti i čuvati na ugled današnjem naraštaju.

Na taj skroman način želim da se bar donekle odužim tom zavodu, koji će pod Vašom stručnom u pravom održati svoj visoki ugled, kao što ga je imala kroz decenije pod tuđom, nemačkom vlasti bivše austrougarske monarhije.

Uroš Predić

Last modified on sreda, 05 septembar 2018 00:29
Konoba32Konoba32Konoba32