AUTOMOBILIZAM: Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

jan 27 2019 /

monte carlo, automobilizam

Šesti put zaredom, Sebastien Ogier je osvojio najkomplikovaniji reli u FIA Svetskom reli šampionatu - Rallye Monte Carlo. Bilo je neizvesno do poslednjeg brzinca, jer je razlika u odnosu na Thierry Neuvillea bila samo 2,2 sekunde. Na najniži stepenik podijuma popeo se Ott Tanak...

Svi takmičari se slažu, da ovogodišnji Rallye Monte Carlo nije bio nepredvidiv, kao proteklih godina. Vremenski uslovi su za posade bili su ujednačeniji, tako da izbor pneumatika nije igrao tako značajnu ulogu kao što je to uobičajeno. 

monte carlo, automobilizam

I danas je najbrži vozač na stazi bio Thierry Neuville, ali to nije bilo dovoljno za pobedu. Belgijanac je uspeo da smanji zaostatak u odnosu na Ogiera sa jučerašnje 4,3 sekunde na 2,2 sekunde na cilju relija. Koliko je završnica bila dramatična, govori i činjenica da je Ogier na poslednjem brzinskom ispitu startovao sa prednošću od samo 0,4 s! 

Za treće mesto vodila se uzbudljiva borba između Loeba, Latvale i Tanaka. Na kraju, više nego zasluženo Ott Tanak. Estonac je osvojio najviše brzinskih ispita (7 od ukupno 15 održanih), što ga čini pravim junakom ovog takmičenja.

Četvrto mesto zauzeo je fantastični Loeb. Možda nekom to nije rezultat koji je očekivan od devetostrukog svetskog šampiona, ali treba uzeti u obzir da je Loeb na reli Monte Carlo stigao nakon osvojenog trećeg mesta na reliju Dakar. Posle visokih temperatura u Peruu, napornog programa i mnogo peska, Francuz je stigao u gladne francuske Alpe, tako da četvrto mesto možemo smatrati rezultatom za poštovanje. Pored toga, treba istaći da Loeb nije imao sreće, jer je otkazan brzinski za koji je on imao pripremljene pneumatike, pa je nakon toga sa pneumaticima sa ekserima nastupio na potpuno suvom asfaltu. 

monte carlo, automobilizam

Do petog mesta stigao je Latvala, ispred Krisa Meeka, koji iz Monte Cara nosi 5 extra boda osvojena za pobedu na finalnom Power Stageu.

U konkurenciji WRC 2 Pro, čini se da je mnogo toga odlučeno već na prvom brzinskom ispitu, kada je sjajni 18-godišnji Kalle Rovanpera izleteo sa staze i posle oštećenja automobila izgubio više od dvanaest minuta. Najbrži vozač u kategoriji WRC 2 Pro bio je Gus Greensmith u Ford Fiesti R5.

monte carlo, automobilizam

Rallye Monte Carlo 2019 - Cilj:

1. Ogier/Ingrassia Citroën C3 WRC 
2. Neuville/Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +2,2
3. Tänak/Järveoja Toyota Yaris WRC +2:15,2
4. Loeb/Elena Hyundai i20 Coupe WRC +2:28,2
5. Latvala/Anttila Toyota Yaris WRC +2:29,9
6. Meeke/Marshall Toyota Yaris WRC +5:36,2
7. Greensmith/Edmondson Ford Fiesta R5 +13:04,6
8. Bonato/Boulloud Citroën C3 R5 +13:56,5
9. Sarrazin/Renucci Hyundai i20 R5 +14:06.8
10. Fourmaux/Renaud Ford Fiesta R5 +16:03.4

(Automagazin)

Ostavi komentar

K2_COMMENT_FORM_NOTES