Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta sve ne bi trebalo da ostavljate u autu na visokoj temperaturi - | K-013 Portal
automobili, visoka temperatura

Šta sve ne bi trebalo da ostavljate u autu na visokoj temperaturiSunce i vrućina pogubno deluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima na visokim temperaturama.

Čini se razumnim držati bocu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje deluju kao vezivna sredstva i čine plastiku mekšom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. 
 
 
Ostavljanje vode u plastičnim flašama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih supstanci u vodu, piše "The Sunday Times".
 
Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, mobilnih telefona i ostalog. Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smete ostavljati na suncu jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.
 
Sledeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dođe do 48°C, pritisak se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri sunačnih naočara mogu se iskriviti i promeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.
 
Neke lekove, poput antibiotika, treba čuvati u frižideru. Lekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova dejstvo nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.
 
Ruž za usne otopiće se na visokim temperaturama.
 
Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od pomorandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vreme, a to znači i lepljivi enterijer kola.
Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu, pa i pucanje vetrobranskih stakala.
Naravno, podrazumeva se, ali treba podsetiti: ne ostavljajte decu i kućne ljubimce u zatvorenim vozilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.