fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

drustvene igre, monopol, monopol pravila

Ceo život pogrešno igrate Monopol: Za ovo pravilo retki znaju, a donosi pobedu

Ako postoji jedna društvena igra koja je oduvek poznata kao začetnik mnogih porodičnih razmirica, onda je to Monopoly. Svi znamo osnovna pravila, a svako ima i svoj način kako najbolje kupovati i prodavati nekretnine i doći do pobede. Ipak, postoji pravilo koje mnogi ne znaju ili jednostavno nisu usvojili, a uz to pravilo igra postaje mnogo zanimljivija i dinamičnija.

Iako sigurno mislite da nekretnine i posede možeš kupovati samo kad staneš na njih, zapravo se možete nadmetati za svaku nekretninu na kojoj je i neki drugi igrač. Ako igrač dođe na nekretninu koja još nije kupljena, a on nije zainteresovan za kupovinu, tada je bankar prodaje na aukciji onome koji ponudi najviše.

“Bilo koji igrač, uključujući i onog koji je prvo odbio opciju kupovine, može da licitira”

Dakle, bilo koji posed ili nekretnina na kojoj je neki igrač, ima šanse da bude vaša, bez obzira na to gde se nalazite na tabli. Iako, možda bi s nadmetanjem za nekretnine trebalo da sačekate dok drugi igrači imaju manje novaca, a u nastavku ćete saznati i zašto.

Prestanite da sakupljate novac za “besplatan parking”

Uzimate li novac iz zajedničke banke svaki put kad se zaustavite na besplatnom parkingu? Prema službenim pravilima, to nije ispravno: “Igrač na ovom polju ne prima nikakav novac, posed ili nagradu. To je samo “besplatno” mesto za odmor.” Kompanija Hasbro, koja je vlasnik Monopolyja, svake godine dobija stotine poziva s pitanja o ovom pravilu, iako je sve lepo napisano u pravilima koja dolaze sa svakom igrom.

Besplatan parking označava mesto gde se igrač može zaustaviti, bez plaćanja naknade. Neki igrači ipak odlučuju da igraju po svojim, “kućnim” pravilima koja uključuju izmišljanje sopstvenih pravila, poput onih da mama uvek dobije kartu za izlazak iz zatvora, ili da igra traje samo jedan sat, bez obzira na okolnosti.

“Kućno pravilo” koje je Hasbro tek 2015. dodao u službena pravila, glasi da se sve kazne skupljaju na sredinu ploče, a može ih skupiti onaj igrač koji dođe na polje besplatnog parkinga. Službeno pravilo Hasbroa glasi: “Svi porezi i naknade moraju se skupljati na sredinu ploče, a ako igrač dođe do polja besplatnog parkinga, njegov je srećan dan jer može da sakupi sav novac sa sredine.”

Iskoristite vreme koje provodite u zatvoru

Čak i dok ste u zatvoru, možete skupljati naknade za svoje posede. Pravila glase: “Iako ste u zatvoru, možete kupovati i prodavati nekretnine, kuće i hotele i skupljati stanarine.” Jedina prava kazna boravka u zatvoru je što se ne možete da se pomerate s tog polja tri kruga. Kasnije u igri, kad je većina poseda u vlasništvu drugih igrača, zatvor je jedno od najboljih mesta na koje možete doći, piše Miss7.

Pitate se kako da osigurate pobedu svaki put? Kupujte ili preprodajte nekretnine i posede kako bi sprečili druge da postignu Monopoly. Ciljajte na to da pokušate da zaustavite svakog igrača od posedovanja svih nekretnina iste boje ili na istom području table. Probajte da stignete na mesta gdje primetite da drugi igrač stvara monopoly ili pokušajte s kupovinom tuđeg poseda.

Novac leži u železnici

U početku, železnice naplaćuju više nego bilo koji drugi posed na mapi, što ih čini tajnim izvorom dobre zarade. Jednostavnom kupovinom više železnica, više ćete ih i imati, a da nećete morati da gradite.

Ostanite u zatvoru

Na početku igre, kad je još mnogo poseda na prodaju, izađite što pre. Ali, kasnije tokom igre, pričekajte malo u zatvoru dok drugi igrači dolaze na vaša polja i moraju da vam plate naknadu. Kad ste u zatvoru, ne posećujete druga polja pa tako i štedite novac!

Počnite s licitiranjem kad drugi igrači nemaju novca

Nemojte to raditi na početku dok još svi imaju novaca, već počnite kasnije kad ostanu samo dve ili tri nekretnine i drugi igrači nemaju više puno novca. Tad je pravo vreme za nadmetanje za nekretnine na koje stanete. To znači da ćete ih dobiti po manjoj ceni ili pak možete povećati cenu toliko da drugi igrači moraju da proglase bankrot.

Gradite strateški

Uzeti sve posede iste boje na tabli zvuči primamljivo i navodi većinu ljudi da odmah tamo i grade. Ipak, u kuće i hotele je najbolje investirati polako pa je tako bolje malo pričekati. Ako držite svoje opcije otvorenima, to znači da ćete imati više novaca, ali i da ćete imati dobre nekretnine u koje se isplatilo uložiti. Na taj ćete način uštedeti dok će vaši protivnici trošiti sve više i više.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.