Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Klub 'd20' vas uvodi u svet društvenih igara: Dungeons and Dragons (prvi deo) - | K-013 Portal
društvene igre, klub d20, Dungeons and Dragons

Klub 'd20' vas uvodi u svet društvenih igara: Dungeons and Dragons (prvi deo)


Prosto kada pričamo o društvenim igrama nemoguće je a da ne spomenemo igru „Dungeons and Dragons“. Ta igra je preko noći napravila enorman uspeh, na hiljade primeraka je prodato za svega godinu dana.

Interesantan tekst je napisan na temu same igre, gde se spominje da je metaforički rečeno na početku postojao „mir u džungli štrebera i hobita“, a da se na kraju desio karambol.

Mi nećemo toliko da se bavimo tim haosom koji je nastao, već kao što ste i sami navikli, daćemo Vam neka opšta mesta vezana samu igru, tj. uvesti Vas u sasvim jedan novi svet.

Naravno, za sve one koji žele da čuju nešto više o istorijatu same igre i tom već spomentutom haosu, imaćete link za ceo tekst u nastavku.

Počeci: od Verižnjače do crtaća

1973. godine dvojca zaluđenika epske fantastike, Geri Gajgeks i Dejv Arneson, bavili su se dizajniranjem jedne nove igre. Tačnije, prve korake napravio je Geri, tako što je dizajnirao igru pod nazivom Verižnjača (Chainmail) i ona je otvorila vrata ratnim igrama sa elementima epske fantastike-u njoj mačeve ukrste vitezovi i čarobnjaci protiv goblina i zmajeva.

Ova igra je kao što smo već i rekli bila rodonačelnik i našla veliki broj poklonika među zaljubljenicima u Tolkinovu zaostavštinu. Sa druge strane Dejv je bio onaj revolucionar, uvideo potencijal i napravio drastičnu promenu. Menja samu igru, zajedno sa svojim prijateljima je isprobava i u jednom trenutku izlazi ispred Gerija u „Bajaginom fazonu“: „Vidi šta sam ti uradio od igre, Geri“.

A šta je tačno uradio, čućete u sledećem delu ovog malog feljtona…

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...