Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITČKOM KORUPCIJOM (17) - Obećana borba protiv kriminala i korupcije - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITČKOM KORUPCIJOM (17) - Obećana borba protiv kriminala i korupcije

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Logično je pitanje da li osim slike o Azotari ima još nešto slično, što bi u prethodnim godinama moglo da ukaže na stepen političke korupcije i procenat društvenog tkiva koji je ta pošast zahvatila?

Dajem sebi za pravo da iznesem činjenice i lična zapažanja koja su bazirana na iskustvima jednog Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta. One mogu biti osporavane na razne načine, osim na osnovu istine! Ta zapažanja trebalo bi pomnožiti sa brojem policijskih uprava kako bismo dobili sliku cele Srbije.

Moja skromna iskustva potkrepljivana su u skoro svakom susretu sa kolegama iz drugih provincijskih policijskih uprava. Mnogi od njih imali su slične priče samo sa drugim imenima, a sve sa jednim zajedničkim imeniteljem – povezanost sa vlašću. Na sve to, jedan nosilac pravosudne funkcije, u krajnjem poverenju, šapatom mi kaže:

  • Znam da mogu kako hoće, ali da ne mogu dokle hoće.

Ja to shvatam kao da mi je rekao: nemoj, molim te da misliš da sam i ja sa njima, gnušam ih se, ali moram da se pravim da ništa ne vidim, nadajući se da će sve ovo zlo jednog dana proći. U takvoj atmosferi čekamo izbore u 2012. Da li će se šta promeniti?

. . .

Brisel – koja Vam je prva asocijacija? Sećate se šta je od nas tražio? Pokazaće se da je jedna od ključnih predizbornih tema bila i inicijativa iz Brisela o preispitivanju spornih privatizacija. Naravno mi smo kao država – vlast taj zahtev prvo ignorisali, zatim izbegavali, onda pokušali da fiktivnim postupanjima EU zamažemo oči, da bi joj se čak i suprotstavili. Nego šta! Da li ćemo je prevariti kao sa izvozom šećera? Srećom odavno su videli kakvi smo, te nam na reč neće verovati. Nadao sam se da će Brisel biti dosledan u svojim apsolutno opravdanim zahtevima, ista nadanja su mi i danas i neću ih menjati.

Savet za borbu protiv korupcije otkrio je brojne zloupotrebe u privatizacijama, ali njegova Predsednica Verica Barać ne očekuje da će biti istražene privatizacije koje je zahtevala Evropska unija. Na žalost bila je u pravu. U isto vreme oglašavaju se i nadležni državni organi. Da vidimo kakva je njihova reakcija u vezi sa privatizacijama koje polako ali sigurno dobijaju obrise spornog. Lider među njima – nadležnima, trebalo bi u konkretnom slučaju da bude Ministarstvo pravde. Da li se oglasilo? (...)

Razlog za nedovoljno dobro postupanje različitih državnih organa u borbi protiv korupcije mistarka pravde Malović detektuje u tome da do sada nije postojala dovoljna koordinacija različitih državnih organa u borbi protiv korupcije … Suština rada tih, sada koordinisanih institucija biće u proaktivnim istragama. Ko je razumeo – shvatiće, rekao bi narod cinično.

Sporne privatizacije postaju sve zanimljivija tema. Javnosti se po tom pitanju obraća i najnadležniji nadležni državni organ. Kako se obratio bolje da nije. Javno tužilaštvo proverava sve sporne privatizacije u Srbiji jer za prioritet ima borbu protiv visoke korupcije, rekao portparol tužilaštva Tomo Zorić. Takvu ponudu gospodina Zorića deo javnosti ne može da odbije. Kažem ponudu a ne izjavu, jer to što je gospodin Zorić rekao samo je po formi izjava, u suštini je to bila ponuda za deo javnosti da reaguje brutalnim komentarima koji realno oslikavaju stanje.

Što su izbori bliže najnadležniji državni organ sve je aktivniji, naravno samo verbalno, dok vrući predmeti stoje, niko im ni ne prilazi.

16. April 2012. – „Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je juče da je tužilaštvo proverilo sve navode o privatizacijama 24 preduzeća koje je zahtevala Evropska komisija i o tome je blagovremeno obavestilo... Tužilaštvo Srbije odlučno je da sve te privatizacije iz prošlosti ispita do svakog detalja, jer od naših rezultata zavisi evropska perspektiva naše države”, naglasio je Zorić i poručio da neće i ne može biti zaštićenih. O svemu je obaveštena i Evropska komisija.

Da li trošiti reči da se sve što je rekao portparol demantuje, ili samo kratko reći: Ništa nije tačno? Imam neki utisak da im komisija koju su navodno informisali ništa ne veruje. Kako je javnost Srbije informisana možemo videti iz izjave portparola Zorića date Tanjugu:

Proveravane su pojedinačne odluke i akti koji su donošeni u postupcima privatizacije i pokrenuti su negde pretkrivični, a negde krivični postupci, između ostalih, za Mobtel - protiv Karića i drugih lica, Nacionalne štedionice, C marketa, Šinvoza, Srboleka, Sartida, Jugoremedije.

Kako je odgovorom tužilaštva zadovoljna javnost Srbije – ne znam. Ja nisam zadovoljan, ujedno računajte kao da sam nakon svakog obraćanja javnih i nadležnih pitao:

  • A gde je tu privatizacija Azotare?

Nju niko čak ni spomenuo nije. Upamtite to pitanje, bojim se da će ostati aktuelno.

Od presudnog značaja je da li je Evropska komisija zadovoljna takvim izveštajem? Evo kako je reagovala: Opet traži isto, da se provere privatizacije 24 preduzeća. Ne odustaje a čini mi se da nam Evropska komisija ne veruje. Uspeli smo sami sebe da prevarimo, čak da iskreno poverujemo da je laž istina, ali Evropsku komisiju izgleda ne možemo. Biće da nas oni dobro poznaju. Kada bi sami sebe bolje upoznali, ni sami sebi verovali ne bi. Možda bi to bio dobar početak, možda?

(Nastaviće se..)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.