Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (15) - Sređivanje kao originalna metoda borbe protiv političke korupcije - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (15) - Sređivanje kao originalna metoda borbe protiv političke korupcije

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Imajući u vidu sve uticaje na predmet, očigledno nepostupanje po zakonu i pravilima struke, rukovodilac je nekoliko puta smogao snage i obratio mi se skoro pa drugarski.

U nekim situacijama toliko je dobro glumio da sam u drugarstvo poverovao. Jednom mi je rekao da je bio kod ... na tren je zastao sa nedovršenom rečenicom, koju je dopunio blago klimajući glavom i rečima – ok čovek je. – Šturo da šturije ne može biti, ali kristalno jasno da jasnije ne može biti opisao mi je jednog od mogućih glavnih osumnjičenih. Čemu je služila ta poseta, službenim ili privatnim potrebama? Možda znam, ali o tome jednostavno ne želim da mislim ni tada a tek sada.

Zanimljivo je i kada mi je prilikom jednog kafanskog druženja rekao da on pomalo mora da bude i političar. Trebalo je da shvatim koliko je njegov položaj težak, da ne može uvek da radi po zakonu, nego da nekada mora da bude kao političar i da respektuje drugu stranu zakona, nevidljivu ali jaču i po potrebi primenjivu.

Najznačajnije što mi je u milosti rekao bio je pokušaj objašnjenja da je ceo predmet Azotara rešen.

  • Sredio je to Dušan Petrović! – samo to i nijednu drugu reč.

Da li je to bilo tačno ili je iz njemu znanih razloga izmislio, ne znam. Pitam se da li je imenovani sređivač iz MUP-a ili iz nekog drugog za sređivanje nadležnog organa? Ko god da je gospodin Dušan Petrović meni u tom trenutku nije ništa značilo, kao da je rečeno u smislu Marko Marković, Stanko Stanković ili Petar Petrović. Ako ne znam ko je imenovani, znam li šta uopšte znači izraz srediti? Džaba mi stručna znanja, zakoni materijalni i procesni, pravila struke, važnije je poznavati Srpski rečnik i Rečnik žargona. Na kom jeziku je to rečeno, književnom, mafijaškom ili jezikom žargona? Trebalo je to da znači da je neka moćna figura na političko-privredno-kriminalnoj sceni uzela stvar u svoje ruke. Trebalo je da osetim olakšanje, što nam je napokon skinut teret sa leđa. Predmet koji vredi više od stotinu drugih i koji je trebalo efektno završiti, predstavljao je problem koji je teško podnošljiv. Jedini izlaz je da nas neko toga reši. To bi bilo nezakonito i nikako drugačije; istovremeno i idealna prilika da majstori lešinarenja profitiraju.

Ne mogu a da se ne zapitam: ko god da je, kada ima moć da sredi, što to ne uradi ranije? Mogu ja da se pitam šta god hoću, mogu da razmatram činjenice, da teoretišem do mile volje. Ne samo ja, nego i svi drugi učesnici u predmetu koji su na razne načine pokušavali da primene pravo. Sve je to od tog dana samo davna i ružna prošlost. Stavljena je tačka na političku korupciju bez premca. Primenjena je metoda sređivanja, iako zakonu nepoznata, u praksi vrlo efikasna i rasprostranjena. Predmet je rešen na isti način kao i kontrolisano poslovanje – putem političke korupcije. Ona je moćna, ona je svemoćna. Na nama je samo da joj se klanjamo ili priklonimo ili bar da je se klonimo. Sve drugo je borba sa vetrenjačama. Ljudi to jako dobro znaju. Ipak videli smo i videćemo da svi ne misle tako. Neki su spremni da se zlu suprotstave, neki ne žele da se povijaju kako vetar moći duva ni da svoja moralna načela prilagođavaju dnevnoj politici.

Nijednu drugu reč u vezi sa sređivanjem rukovodilac nije nikada izgovorio, niti sam ga ja bilo šta pitao. Trebalo je da mi bude jasno, ko sam ja, pa da nešto tako pitam. Ipak u sebi se pitam ko je to, koja je to zagonetna ličnost? Ko god da je, kako je to sredio, kako je uopšte moguće srediti nešto tako veliko i značajno? Da li je zločin to što me zanima kako je to sređeno, koliko moći treba da ima ličnost koja sređuje, koliko štete se dodatno pričinjava sređivanjem, ko na kraju sve to plaća? Zanima me kao profesionalca koga narod plaća da se baš protiv toga bori. Zanima me i kao građana ove zemlje. Predmet političke korupcije sredio neki čovek po imenu Pera Perić i tačka. Niko ništa niti pita niti govori, niti je korektno da se pita. Obojica smo znali da se o tome ne priča. Mafija bi mogla od nas da uči. Pravilo koje nigde ne piše, koje se nigde ne uči, koje se sa svih zvaničnih mesta negira, protiv koga se celo društvu bori, jače je od zakona i svi to znaju!

Trebalo je to da znači da nam je laknulo jer je neko napokon uzeo stvar u svoje ruke i rešio nas problema sa tako vrućim predmetom. Ujedno meni je to trebalo da znači da sam u milosti rukovodioca jer mi on to kaže, da znam, da ne srljam, da ne pravim sebi štetu, da njemu ne pravim problem. Najbolje je da više ništa ne pitam, jer je sve to baš tako moralo da bude. Svaka dalja priča o tome svima može samo probleme da stvori, a nikome dobro. Međutim, ima u svemu tome jedna mala činjenica, evidentno je da su neki rukovodioci lepo profitirali i da im je propast predmeta donela samo dobro.

Sa druge strane, vreme zla dočekalo je svoju priliku, politička korupcija otvorila mu je vrata i uvela ga u privredni kriminalitet pančevačke policije. Nisam dozvolio da misle da sam deo njih. Gledao sam kako zlo plete mrežu oko mene i prihvatao je kao jednu od osam kora policijskog hleba. Kako je vreme prolazilo pakosti su bile sve češće, trebalo je da se obuzdam, urazumim, smirim i da se ne kačim sa jačima od sebe. Jako smo se dobro razumeli. Jednom prilikom upravo je rukovodilac rekao – Nećemo se kačiti sa jačima. Dao sam naznake neposlušnosti, odgovorivši da je meni ispod časti da se kačim sa slabijima. Iako smo obojica govorili u šaljivom tonu, znali smo da to stvarno mislimo. Epilog svega bila je nagrada u vidu radnog mesta pomoćnika direktora policije Srbije, ujedno viđenog za još visočije funkcije.

Dok osećaj beznađa obuzima moje misli, začuh neobičan glas:

  • Čuješ li šta ti čovek kaže, sa kime da se ne kačiš?
  • Ko je to?
  • Kako ko? Pa ja sam, Vedeta. Zasluga za sređivanje je moja. Nemojte me zapostavljati. Znate da ja sve mogu.

(Nastaviće se...)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.