Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (24) - Radna grupa postala je gospodar situacije - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (24) - Radna grupa postala je gospodar situacije

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Nastavljamo da prikupljamo dokumentaciju, od koga god poželimo, tu su podaci, izveštaji. Još samo da gospodin Vučić sa nama u provere pođe, a predsednik Republike izjave sa nama da uzima. Posebna priča je Agencija za privatizaciju.

Zaposleni u njoj pod teškim teretom logične ogovornosti i pod još težim pritiskom javnosti u vidnom strahu od mogućih hapšenja, praktično danonoćno fotokopiraju, overavaju, ukoričavaju i krajnje servilno dostavljaju nam kompletne dokumentacije. Da li će nam trebati baš sve, nebitno je, ali, jednostavno, tražimo sve. Ta dokumenta mere se desetinama hiljada strana, mi ih procenjujemo u kubnim metrima. Tek što je prošlo nekoliko dana od kada smo im uputili dopis da nam u overenim fotokopijama dostave celokupnu dokumentaciju, iz kabineta direktora Agencije za privatizaciju revnosno me izveštavaju da su samo za vikend fotokopirali 30.000 stranica! Ako ih neko spasi odgovornosti, biće to fotokopirac ili niko.

Moć koju Radna grupa ima pokazuje efekte. Iako nismo tražili da rade vikendom – oni rade, iako nismo postavili kratke rokove – oni ih poštuju. Takvu ažurnost, predanost poslu, bez i jedne reči pogovora, retko da sam kad doživeo za trodecenijski staž. Tome je svakako pogodovalo i prethodno hapšenje nekih rukovodilaca Agencije. Imaju samo jednu molbu:

- Molimo vas, nemojte da dođete sa maricom.

Pomoćno policijsko osoblje prema nama je vrlo ljubazno, predusretljivi su za sve što nam treba. Ponašaju se kao dobri domaćini, gledaju na nas kao kolege goste iz unutrašnjosti, ali i kao one koji su došli da spasavaju stvar.

Naloge za vožnju u prvo vreme dobijamo sa uobičajenom važnošću od jednog dana, ubrzo otvorene naloge za mesec dana i to za celu teritoriju Republike.

- Ma ko te pita za nalog za vožnju kada sve preti da se rasplamsa i kao lomača izgori. Sedaj u kola i vozi.

Jednostavno, Radna grupa i njeni timovi postali su gospodari situacije, respektovani i uvaženi do maksimuma.

Službi je vraćen ugled

Sve dobro čime smo okruženi definitivno potire sumnjičave misli. One vremenom iščezavaju. Neki tu nesvakidašnju radnu atmosferu prihvataju ranije, neki kasnije. Osmeh nam je sve češće na licu, kod nekih ne silazi. Pozitivna atmosfera izvire iz malog štaba Radne grupe i sliva se ka nama. Naši rukovodioci prenose nam utiske, kažu – Opet može da se radi, opet smo cenjeni. Surova je to istina koja kaže da je sve to bilo suprotno. Definitivno pobednička misao je – Službi je vraćen ugled. Kada sam čuo da u nas gledaju kao u bogove, verujte mi da sam se naježio. Nestvarno pozitivna klima u Radnoj grupi i gde god se pojavimo nosi nas kao na krilima. Prosto letimo po terenu, utrkujemo se ko će više provera da izvrši, ko će značajnije činjenice da prikupi, ko će važnije dokaze da obezbedi.

Provere započinjemo u dva pravca. Prvi je privatizacija, onako kako je to već više puta najavljeno, jer mi smo Radna grupa za sporne privatizacije. Drugi pravac je nastavak provera koje smo o zloupotrebama sa đubrivom započeli pre dve godine. Bila je to savršena prilika da stari predmet vratimo u život. Taj drugi pravac biće apsolutno dominantan ne samo u našem timu nego i dobrim delom u celoj Radnoj grupi, naročito u prvih desetak meseci njenog bitisanja. Mogli smo tada da se zovemo Radna grupa za sumnjivo regresiranje mineralnog đubriva. Što se našeg tima tiče taj je naziv, spolja gladano, do kraja ostao, jer zvanično nikada nije postupao u oblasti spornih privatizacija.

- A nezvanično?

Rekao sam u uvodnom delu, nemojte se razočarati ako priča o privatizaciji izostane. Posvećeno joj je mnogo vremena i truda, proveravali su je operativci iz Čačka. Iako do tada o tome nisu imali nikakvih saznanja, kolege, gospodin Stevanović i gospodin Rade Milović maestralno obavljaju i taj deo posla.

Provere prometa mineralnog đubriva započete pre dve godine, nastavlja pančevački Alfa tim. U većem delu predmeta radila je i koleginica Sabina. Kasnije je veoma značajan doprinos dao, iako mlad i kolega Milan. Sebe sam zadužio sa svim proverama u Ministarstvu poljoprivrede i drugim državnim organima. Provere započinjemo u Azotari, ubrzo ulazimo u Ministarstvo poljoprivrede, biće to zlatni rudnici. Iz oba nećemo izaći sve do zadnjeg dana Radne grupe. Preskačemo promet regresiranog đubriva u 2008. i prvo proveravamo 2009. jer je od nje pa nadalje ukupno u tri navrata učestvovala Azotara. Da li to znači da smo minimizirali značaj prometa u 2008. ili oprostili kriminalitet? To pitanje biće otvoreno do zadnjeg dana Radne grupe za mene, za Vas i dalje.

Naš zadatak je da proverimo, da li je bilo nepravilnosti u privatizaciji kao i u poslovanju pančevačke Azotare. U tom cilju prikupljamo sve što je do tada rađeno u vezi sa Azotarom, širina zahteva je bezgranična. Ako želimo, možemo da se vratimo sve do dana kada je za nju 1959. postavljen kamen temeljac. Broj preduzeća i zadruga koje smo obrađivali u vezi sa prometom regresiranog đubriva samo iz Azotare iznosio je oko dve stotine.

Više ne nailazimo ni na kakvu opstrukciju u Azotari. Sve izgleda kao da su se pomirili sa sudbinom i samo čekaju ko će biti uhapšen. Nema nikakvog otpora, nema izmišljenog formalizma, dobijamo sve što tražimo. Osim provera prometa regresiranog, proveramo i promet neregresiranog mineralnog đubriva. U Azotari još jedan paradoks, uočavamo veći broj novih kupca, nasuprot tome više nema njenih starih velikih kupaca. Većina novih ne bavi se prometom mineralnog đubriva, čak ni bilo čime iz oblasti poljoprivrede, niti imaju nameru da plate đubrivo koje su kupili. Logična posledica toga biće masovna hapšenja.

Sada nam je prilika, ne kao Radnoj grupi, ona je samo oruđe, nego kao društvu, da se hirurškim putem rešimo tog čira koji preti da zatruje celo telo. Svesni da nemamo sve vreme ovog sveta, dajemo sve od sebe da zaokružimo provere tamo gde smo utvrdili nezakonitosti. Segmenti kompleksne kriminalne delatnosti otvaraju se, i kao puzle uklapaju u sasvim jasnu sliku na kojoj je lik nosilaca političke korupcije, ekstremno moćnih ljudi. Sumnju iskazanu pre dve godine o složenom obliku političke korupcije, dokazaćemo do tančina. 

(nastaviće se...)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.