45 godina od prve emisije „Kocka, kocka, kockica“ -

45 godina od prve emisije „Kocka, kocka, kockica“montekristo 0507


pancevo, beograd, novi sa

Prva epizoda omiljene dečije emisije generacije Jugoslovena, a zaslugom Jutjuba i njihove dece, "Kocka, kocka, kockica" počela je sa emitovanjem na današnji dan, 28. novembra 1974. godine.

Branko i drugari "Tatatatirci" ubrzo su postali sastavni deo života svakog mališana i mahom zbog toga svima je ostala kao najlepše sećanje na bezbrižne, predškolske dane.

Kada je te daleke 1974. godine Branko Milićević pristao da bude glavni glumac, odnosno voditelj edukativne emisije Televizije Beograd "Kocka, kocka, kockica" nije sigurno sanjao da će je snimati narednih 20 godina, pa ni da će po njoj i dobiti nadimak po kojem je danas svima poznat - Kockica.

Tim koji su činili Ljubiša Bogićević i scenarista Ljubiša Đokić pripremao se godinu dana za snimanje, a nakon 10 epizoda, čije je trajenje bilo oko pola sata, na mesto urednice dolazi Biserka Pejović, koja se na tom mestu zadržala sve do 1994. godine.

Svaka emisija je bila priča, a može se reći i svet za sebe, pošto su nas Branko i "Tatatatirci" učili o svetu oko nas, ali i o svim onim životnim stvarima koje su nam na samo naizgled dečiji način približavali.

Bilo da se nalaze u prirodi, u učionici, laboratoriji, da pričaju o zagađenju prirode, o ishrani, zdravlju, Branko i drugari su nam objašnjavali zašto je važno da radimo neko stvari poput pranja zuba ili jedenja spanaća.

Kroz emisiju su prošle brojne slavne ličnosti iz sveta sveta umetnosti, muzike i filma, ali i nekoliko hiljada mališana, kako iz Beograda, tako i sa područja čitave tadašnje Jugoslavije.

Poslednja put se poznata špica "U svetu postoji jedno carstvo", koja je postala i neki vid himne mališana, pojavila se na televizijskim ekranima 1994. godine. Iako je 2005. ponovo započeto snimanje, emisija nije ponovila pređašnji staž u emitovanju, te je njeno prikazivanje iste godine prekinuto.

(Blic)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.