Nagrada žirija za najbolji kratki film za "A sad se spušta veče" Maje Novaković -

Nagrada žirija za najbolji kratki film za "A sad se spušta veče" Maje Novaković
montekristo 0507


Zapaženi dokumentarni film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma Pun kadar (Full Frame) u Daramu, u Severnoj Karolini, u SAD. Ovaj srpski film je tamo osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film. Ovo je već deseta nagrada za film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, a ova nagrada sobom nosi i kvalifikaciju za eventualnu nominaciju za Oskara.

U obrazloženju žirija istaknuto je da oje ovaj naš film nagrađen zbog „fascinatnog i taktiklnog zaranjanja u živote i okruženja dve stare žene koje žive u brdima Istočne Bosne. Rediteljka Maja Novaković je pokazala majstorsku kontrolu nad lokacijama, elementima i svakodnevnim ritmovima života na selu. U filmu koji podseća na slike realista, ona publici pruža visceralno iskustvo lepote i težine života onih koji žive tako blizu zemlji.“

Autorka Maja Novaković je povodom pomenute nagrade izjavila sledeće: „Ova nagrada je divno iznenađenje, veliki podstrek i vjera da umjetnost ruši prepreke i granice. Mnogo sam zahvalna ekipi filma, bakama, mojoj porodici i svima koji su vjerovali u film.“

Ovaj dokumentarac Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC).

(rtv)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble