Počinje snimanje filma "Košara" -
Košare, snimanje filma, Balša Đogo, kultura, film, najnovije vesti

Počinje snimanje filma "Košara"

Snimanje igranog filma "Košare" po svedočenjima preživelih vojnika počinje 28. juna, rekao je danas na konferenciji za novinare reditelj Balša Đogo i najavio da će se film snimati sedam ili osam meseci, a premijera se očekuje u februaru naredne godine.

Đogo je na konferenciji za novinare najavio da će se ratne scene snimati na karauli na Krvavom kamenu, iznad Surdulice, jer je ona građena u vreme kada i karaula Košare, a deo će se snimati na Tari i Zelengori.

On je rekao da je glavni tok priče o vojnicima koji su 1998. došli na služenje vojnog roka.

Upitan da li veruje da film "Košare" može da promeni sliku o tome šta se dešavalo u Srbiji, Đogo je rekao da se on ne bi bavio umetnošću da ne veruje da ona može nešto da promeni.

Na pitanje da li je bio obazriv zbog osetljivosti sadašnjeg političkog trenutka, on je naveo da nije ima pritisak, kao i da nisu tražili dozvolu da se snima na Kosovu, jer ne veruje da bi je dobili, ali da će se deo snimati na delu Prokletija koji nije na Kosovu.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan ocenila da će to biti veliki i ozbiljan film, dodavši da su filmovi sa nacionalnom tematikom bili zapostavljeni, zbog čega je Centar raspisao konkurs za delo sa nacionalnom temom.

Ona je rekla da će film zahtevati mnogo lokacija, pomoć vojske i glumce sa albanskog govornog područja, za šta veruje da će biti problema.

Trivan je najavila da će se snimati i film o bombardovanju 1999. godine, kao i o akciji "Oluja".

Povodom polemike FCS i Ministarstva kulture i povlačenja budžetskih sredstava Centra, Trivan je rekla da je Vlada juče rešila taj problem.

"Sredstva FCS su vraćena i svi započeti projekti će biti nastavljeni", poručila je Trivan.

Predstavnik Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je snimanje igrane serije "Košare", koja će se emitovati na Superstar kanalu, a biće sniman i drugi deo serije, koja će biti zasnovana na tome da se pojedini kapetani vraćaju u prošlost, pre svega u vreme hrvatske vojne akcije "Oluja".

Predstavnik produkcije "Omega" Vladan Anđelković rekao je da bi bez pomoći Ministarstva odbrane bilo nemoguće snimiti ovaj film.

Kazao je i da će od Hrvatske tražiti da se deo serije o Oluji snima tamo.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je da se, kada je gledao dokumentarni film o "Košarama", pitao gde je on bio, dodavši da film treba da prikaže ljude koji su pokušali da odbrane "ono što je naše".

On je istakao da treba prikazati ljude koji su nosili iskrenu ljubav prema svojoj zemlji, svom narodu i onima koji ih čekaju kod kuće.

Glumac Viktor Savić kazao je da mu je čast da učestvuje u projektu od nacionalnog značaja i da poznaje svesnost i nacionalnu budnost reditelja.

On je rekao da mu je ova uloga značajnija, jer ima veze sa "nama", i da je to spomenik ljudima koji su "branili naš život dok smo bili ušuškani".

Savić je dodao da ovaj film ne vidi kao mržnju ni prema kome.

(Fonet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti