Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Lokarnu -

Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Lokarnumontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Nekoliko srpskih autora i projekata nagrađeno je na nedavno završenom 72. Filmskom festivalu u Lokarnu, među kojima su filmovi nastali uz podršku Filmskog centra Srbije.

Rumunsko-srpskoj koprodukcijs „Ivana Grozna“ Ivane Mladenović, osvojila je specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu Lokarnu, dok je Mladi žiri te filmske smotre ostvarenje „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića proglasio za najbolji kratki film u Međunarodnoj selekciji, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Film „Ivana Grozna“ imao je svetsku premijeru u zvaničnoj selekciji „Concorso Cineasti del presente“.

Naslovnu ulogu u filmu tumači rediteljka, a pored nje glume Anica Pop, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu…

Pod radnim nazivom „Letnje veče, pola jedanaest“, ovaj film je u fazi razvoja podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija.

Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća MicroFILM i Dunav 84.

Ostvarenje „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i SeeCinema Networka, a bio je deo zvanične međunarodne konkurencije takmičarskog programa „Pardi di domani“.

Glavne uloge u filmu tumače Igor Benčina i dečak Marko Matić, a ovo ostvarenje nastalo je pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films, dok je koproducent kuća Emote Production. Koproducenti su i Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

Podsećamo, u programu „First Look“ ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu, podršku su dobili srpski filmovi u nastajanju – „Kelti“ Milice Tomović , „Telenovela en gris y multicolor“ Filipa Martinovića i „Pejsaži otpora“ Marte Popivode.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.