Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U programu Kana prva koprodukcija Srbije i Litvanije - | K-013 Portal
film, Film, Kana, Kanu, koprodukcija, najnovije vesti

U programu Kana prva koprodukcija Srbije i LitvanijeU selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film "Suton" litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao koprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije. Kako je saopšteno, reč je o prvoj i zasad jedinoj koprodukciji Litvanije i Srbije.

Inače, kanski filmski festival ove godine nije održan u tradicionalnom obliku zbog pandemije Kovida-19, ali je Tjeri Fremo, umetnički direktor festivala, danas obelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje Kana.

Među njima je i Bartasovo ostvarenje "Suton" čija se radnja odvija u Litvaniji 1948. godine, nakon završetka rata i života u bedi.

Devetnaestogodišnji Unte je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ta očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva.

Film "Suton" su producirali Šarunas Bartas i Jurga Dikčiuviene u ime litvanske kuće Studio Kinema, u koprodukciji sa kućama: Kino Elektron (Francuska), Biberche Productions (Srbija - producentkinja Nikolina Vučetić Zečević), Mistrus Media (Letonija), Sirena Film (Češka), Terratreme Filmes (Portugalija).

Kako se navodi na portalu Film New Europe, budžet tog filma iznosi oko 1,8 miliona evra, a sniman je 22 nedelje u Litvaniji.

Na filmu je pored tima produkcijske kuće Biberche i Nikoline Vučetić Zečević učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor).

Pored "Sutona" na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog sveta, između ostalog i nove režije Vesa Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe...

Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje - Lokarno, Telurajd, Toronto, San Sebastijan, Busan...

Datum premijere "Sutona" u Srbiji biće naknadno saopšten.

(Tanjug)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.