IZLOŽBA: Dobrica Ćosić, pisac i političar u Gradskoj biblioteci Pančevo
gradska biblioteka pancevo, izlozba dobrica cosic

IZLOŽBA: Dobrica Ćosić, pisac i političar u Gradskoj biblioteci Pančevo
montekristo 0507


Povodom obeležavanja sto godina od rođenja srpskog pisca, angažovanog intelektualca i političara Dobrice Ćosića (1921-2014), u Biblioteci je priređena izložba na osnovu građe iz svojih fondova.

Postavka se sastoji iz dve celine. U prvom delu D. Ćosić je predstavljen kao književnik. Istaknut je prvi roman Daleko je sunce (1951), zatim Koreni (1954) za koji dobija NIN-ovu nagradu (ujedno je i prvi dobitnik ovog književnog priznanja), sledi roman Deobe (1961) još jednom NIN-ova nagrada.

Izložba prati Ćosićev književni rad i priznanja koja je dobijao. Tako mu je Udruženje književnika Srbije 1986. godine dodelilo nagradu za izuzetan značaj za književno stvaralaštvo. Dva puta je dobio tradicionalnu godišnju nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu Vernik (1990) i 1996. godine za roman Vreme vlasti. Slede i druge mnogobrojne nagrade: Kočićevo pero (1996), Nagrada Meša Selimović (1997), NJegoševa nagrada (1990). U Moskvi je 2010. godine postao prvi dobitnik Nagrade Puškin za izuzetne zasluge u književnosti. Član SANU Dobrica Ćosić postaje 1970. godine.

Drugi, manji deo postavke predstavlja D. Ćosića koji deluje kao politički pisac, kao političar. Početkom 1943. godine postaće komesar Rasinskog partizanskog odreda. Uskoro počinje sa objavljivanjem članaka u listu Glas i Narodno oslobodičački front Srbije. U toku NOB-a bio je fasciniran Titom, da bi se vremenom distancirao, a potom i žestoko kritikovao titoizam. U periodu od 1992. do 1993. godine odlukom Savezne skupštine Srbije bio je prvi predsednik Savezne Republike Srbije.

Izložba je upotpunjena brojnim fotografijama iz porodičnog albuma: rodna kuća u Drenovi (kraj Trstenika), sa roditeljima, suprugom Božicom, ćerkom Anom, fotografije iz NOB-a , slike s Titom. Brojni susreti i prijateljstva sa Ivom Andrićem, patrijarhom Pavlom, Jovanom Raškovićem. Posebno se izdvaja slika Dobrice Ćosića u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde prisustvuje parastosu ruskom piscu i nobelovcu Aleksandru Solženjicinu 2008. godine.

Dobrica Ćosić je kao retko koji naš književik delovao kao politički pisac i mislilac. Obeležio je celu jednu epohu pišući o srpskom nacionalnom pitanju, raspadu Jugoslavije, deobama, demokratiji. Akademik Miro Vuksanović piše:

„Dobrica Ćosić je čovek epohe koju je označio kao ljudsko dobro, ali i kao vlast, zlo i zmiju. Stvorio je malo moravsko čovečanstvo. Kao pisac će biti pamćen dok je srpskog jezika, međutim, kao političar će trajati kraće. I to je dobro za ukupnu srpsku kulturu. Kao čovek bio je prijatan, duhovit i zavodljiv. Bio je prorok. Ostvario se njegov pesimizam.“

Izložbu priredila LJiljana Drakšan, viši bibliotekar.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble