Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Amerika traži izručenje 11 Nišlija, u sve umešan i FBI - | K-013 Portal

Amerika traži izručenje 11 Nišlija, u sve umešan i FBI

fbi, amerika, izručenje, niš, hronika

Sjedinjene Američke Države dostavile su krajem prošle sedmice srpskom pravosuđu zahtev za izručenje 11 osumnjičenih, koji su u julu uhapšeni u Srbiji u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Zamolnica za izručenje je primljena u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i istoga dana je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica, rekli su u Višem sudu za Južne vesti.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor. Naredno saslušanje je, kažu, zakazano za 30. septembar u 9 sati.

Osumnjičeni čije se izručenje traži nalaze se u ekstradicionom pritvoru, a među njima su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

To su K. K, K. F. A. K, M. P, U. S, N. K, A. S, A. S, M. M, N. D, B. R. i N.M.

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela „urota i prevare sa prebacivanjem novca“, što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K. K, K. F. A. K, M. P, U. S, N. K, A. S, A. S, M. M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država odeljak 1956 (h), saopšteno je ranije iz Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopšteno je nakon njihovog hapšenja.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platforme i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS