Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bivšoj direktorki Etnografskog muzeja godinu i po dana zatvora - | K-013 Portal

Bivšoj direktorki Etnografskog muzeja godinu i po dana zatvora

direktorka etnografskog muzeja, etnografski muzej

Bivša v. d. direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković osuđena je danas na godinu i po dana zatvora zbog zloupotrebe službenoj položaja.

Vlasnica omladinske zadruge "Gaudeamus" Ranka Dedović istom presudom osuđena je na pet meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Mirjani Menković je izrečena i zabrana obavljanja poziva kao imenovano ili postavljeno lice u državnim organima u trajanju od tri godine, saopštio je sud.

Menković je obavezana da plati Etnografskom muzeju u Beogradu, ustanovi kulture od nacionalnog značaja, 7.787.101 dinar, a Dedović 284.341 dinar.

Solidarno su obavezane da tom muzeju plate 607.939 u roku od 60 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Etnografski muzej je upućen da preostali deo imovinskopravnog zahteva, od dosuđenog do traženog iznosa, ostvari u parnici.

Ovo je prvostepena presuda, na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Menković se tereti da je od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila, određena novčana sredstva uplaćuju na račune određenih preduzeća, iako, Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju, saopšteno je nakon njenog hapšenja 2017. godine.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja. Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Ovaj slučaj obuhvatao je još trojicu okrivljenih, koji su ranije sa tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela za uslovne kazne zatvora.

Bivša direktorka Etnografskog muzeja poznata je i po tome što je omogućila svom sinu da napravi svadbu u tom muzeju, među vrednim eksponatima, a optužnica je podignuta zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i oštetila tu ustanovu za više od 14 miliona dinara.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.