Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Napadačima na Borislava Stefanovića višegodišnje zatvorske kazne - | K-013 Portal

Napadačima na Borislava Stefanovića višegodišnje zatvorske kazne

borko stefanović, napad, sud, kruševac

Viši sud u Kruševcu osudio je danas na kazne od tri i po i četiri godine zatvora trojicu optuženih za napad na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borislava Stefanovića 23. novembra 2018. godine.

Miloš Šaponjić osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog krivičnih dela nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka.

Na po tri i po godine zatvora osuđeni su Marko Živković i Danijel Gmijović.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

Napad na Stefanovića dogodio se 23. novembra 2018. godine ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, gde je učestvovao na političkoj tribini.

Presuda je doneta usred drugog slučaja prebijanja, koje nije sankcionisano, a Stefanović se pominje u tom kontekstu, kao nekadašnji funkcioner Ministarstva spoljnih poslova.

Reč je, naime, o događaju kada je srpski državljanin Miladin Kovačević u Bostonu prebio kolegu sa fakulteta, a potom izmakao američkom pravosuđu, tako što mu je sprski konzul potpisao privremenu putnu ispravu, a država je isplatila 900.000 odštete Sjedinjenim Američkim Državama.

Kovačević je prethodnih dana opet u žiži javnosti jer ga je devojka prijavila za nasilje, kao i Stefanović, koji putem društvenih mreža tvrdi da pregovore o plaćanju odštete, odnosno troškova lečenja američkog studenta, nije vodilo Ministarstvo u kojem je tada bio visokopozicioniran, već, navodno, tadašnje Ministarstvo pravde.

Stefanović: Kakvo sudstvo, takve kazne

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je danas da od sudstva kakvo je u Srbiji nije ni očekivao veće kazne od onih izrečenih za napad na njega 2018. godine u Kruševcu.

"Od ovakvog sudstva nismo ni očekivali veće kazne, jer smatramo da postoji snažan politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo", izjavio je Stefanović za N1.

On je dodao da ga posle žalbenog postupka ne bi čudilo da kazne napadačima budu preinačene u uslovne.

Stefanović je ocenio da je Šaponjić, koji ga je direktno napao s leđa, a napao je i policajca u civilu, mogao da dobije čak i do 10 godina i da prema njegovom mišljenju ne bi trebalo da ima olakšavajućih okolnosti.

"Sva trojica su osuđivani. Uradili su to na beskrupulozan i organizovan način, nisu poznavali niti bili u zavadi sa bilo kojim od nas te noći u Kruševcu. Uradili su to iz niskih pobuda i političkih motiva. I što je najgore, krili su ljude koji su to organizovali do poslednjeg dana", naglasio je Stefanović.

Posle napada na Stefanovića u Srbiji su počeli protesti "Stop krvavim košuljama", koji su kasnije preimenovani u "Jedan od pet miliona".

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.