Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Očekuje se proširenje istrage protiv Belivukove grupe - | K-013 Portal

Očekuje se proširenje istrage protiv Belivukove grupe

veljko belivuk, velja nevolja

Nakon pronalaska arsenala oružja i mašine za mlevenje mesa u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u narednom periodu moglo bi da se očekuje proširenje istrage protiv ove grupe, koja je inicijalno pokrenuta 4. februara.

Odluka tužilaštva o proširenju istrage, kako u pogledu novih krivičnih dela, tako i njihovih učinilaca, uslediće po okončanju veštačenja koja treba da utvrde, ko je koristio oružje, da li je i gde bilo korišćeno, ili bilo namenjeno da se upotrebi, kaže za Tanjug predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović.

Stefanović ukazuje da će veštačenja DNK profila koji su pronađeni na mašini za mlevenje mesa utvrditi da li je ona korišćena za prikrivanje tragova ubistava koje je ta grupa, kako se sumnja, počinila.

On ističe da odluka o proširenju istrage ne utiče na rok od šest meseci za podizanje optužnice od inicijalnog pokretanja, te da očekuje da će u tom roku tužilaštvo za organizovani kriminal podići optužnicu.

U izjavi za Tanjug u nedelju Stefanović je govorio i o DNK analizama koje će utvrditi kome pripadaju biološki tragovi pronađeni na predmetima u Ritopeku, i ukazati na eventualna krivična dela.

Prema njegovim rečima, DNK analiza je uporedna metoda koja, za otkrivanje okrivljenog, zahteva dva DNK uzorka.

"Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu, i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja", zaključio je Stefanović.

Pronađena mašina za mlevenje je razmontirana i poslata na veštačenje, rečeno je u subotu Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv ove grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obavestio je javnost u nedelju da je policija u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku pronašla i veliku količinu naoružanja i više od 10 kilograma raznih vrsta eksploziva, pripremljenih i spremnih da budu aktivirani.

TOK: Samo TOK može da daje informacije o predmetu Belivuk

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je jedino ovlašćeno tužilaštvo da daje informacije o predmetu koji se vodi protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, poručuju iz tog tužilaštva

"Drugi tužioci nisu upoznati sa predmetom i sve izjave koje se pojavljuju u medijima mogu da budu samo pretpostavke iza kojih ne stoji Tužilaštvo za organizovani kriminal, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu povodom izjave predsednika Udruženja sudija i tužilaca Nenada Stefanovića da se očekuje proširenje istrage protiv Belivuka i drugih.

Stefanović je ranije danas rekao Tanjugu da bi nakon pronalaska arsenala oružja i mašine za mlevenje mesa u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, koji je koristila Belivukova grupa moglo da se, nakon okončanih DNK veštačenja, očekuje proširenje istrage protiv ove grupe, koja je inicijalno pokrenuta 4. februara.

(Tanjug(Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.