Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radnici Krušika eksplodirala kapisla u ruci - ostala bez prstiju, zadobila povrede očiju i opekotine - | K-013 Portal

Radnici Krušika eksplodirala kapisla u ruci - ostala bez prstiju, zadobila povrede očiju i opekotine

krusik, eksplozija kapisle

Teško povređena 40-godišnja radnica "Krušika" u jutrošnjoj eksploziji u valjevskoj vojnoj fabrici prebačena je na dalje lečenje u Beograd.

Ona je, kako saznaje Blic, u eksploziji inicijalne kapisle zadobila teške povrede obe šake ostavši bez nekoliko prstiju, ali je zadobila i teške opekotine lica i ekstremiteta, kao i povrede očiju, zbog kojih je, nakon ukazivanja prve pomoći u Urgentnom centru Opšte bolnice u Valjevu hitno transportovana na dalje lečenje u Beograd, na Očnu kliniku KC Srbije.
 
 
Njena 30-godišnja koleginica, koja se u trenutku eksplozije nalazila pored nje i takođe se javila u Urgentni centar, lakše je povređena, sa nekoliko ogrebotina i trenutnim problemom sa sluhom zbog zvuka detonacije, pa je otpuštena na kućno lečenje.
 
"Istraga koju sprovodi Osnovno tužilaštvo, stručna komisija 'Krušika' i inspekcija Ministarstva odbrane treba da pokaže pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije jutros oko 7 časova u pogonu
'Kapislana', kada je povređenoj radnici u ruci eksplodirala inicijalna kapisla K34 za paljenje barutnog punjenja. Radnica nije neiskusna, ima skoro 15 godina radnog staža u 'Krušiku' i obučena je za svoje radno mesto, tako da istraga treba da utvrdi da li je došlo do trenja prilikom rukovanja inicijalnom kapislom ili je na neki drugi način došlo do poremećaja smeše u kapisli čime je izazvana detonacija", priča za "Blic" izvoz blizak istrazi.
 
U "Kapislani" jedne od najvećih fabrika domaće odbrambene industrije 2019. godine takođe su dva radnika, od kojih jedan teže, povređena u eksploziji detonatorske kapisle. Nadležni organi tada su saopštili da je uzrok eksplozije najverovatnije bila nepažnja prilikom rukovanja kapislom.
 
Najteži incident u "Krušiku", kada je reč o kapislama, dogodio se 2015. godine, kada je u pogonu "Laborašnica" na traci za proizvodnju došlo do rasprskavanja detonatorske kapisle na upaljaču za ručnu bombu, pa je u eksploziji bili povređeno sedam zaposlenih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.