Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U poslednjih pet godina u saobraćajnim nesrećama poginulo 64 dece - | K-013 Portal

U poslednjih pet godina u saobraćajnim nesrećama poginulo 64 dece

saobracajna nesreca, poginulo dete

U poslednjih pet godina u saobraćajnim nesrećama poginulo je 64 dece, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je za TV K1 rekao da je bolja situacija nego ranije, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

"Ako poredimo sa nekim prethodnim periodom mnogo je bolja situacija danas nego ranije. Recimo, 1997. i 1998. godine nama je poginulo 57, odnosno 58 dece. Danas je taj broj značajno manji, ali još uvek nismo zadovoljni", rekao je Pešić.

On je naveo da Srbija želi da stane rame uz rame sa najboljim zemljama, kao što je Norveška. Podseća da u Norveškoj već četvrtu godinu za redom nema poginule dece u saobraćaju.

Ranije su deca dominantno stradala kao pešaci, danas kao putnici i to zato što ne sede u sedištu ili nisu pravilno vezani.

Pešić kaže da Agencija od 2016. godine sprovodi kampanju da se poveća upotreba sedišta i da se ono pravilno koriste.

"U 2013. godine istraživanje je pokazalo da samo 32 odsto roditelja koristi sedište za decu, a 90 odsto njih koriste ih nepravilno. Danas 62 odsto roditelja koristi sedište za mališane", rekao je Pešić.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.