Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ublažena kazna Stamenkoviću koji je osuđen za krađu testova za malu maturu - | K-013 Portal

Ublažena kazna Stamenkoviću koji je osuđen za krađu testova za malu maturu

kradja testova za malu maturu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je na godinu dana kućnog zatvora osudio mašinistu roto-štampe Igora Stamenkovića, jer je neovlašćeno iz štamparije uzeo testove iz matematike za malu maturu.

Stamenković je prethodno za krivično delo povrede tajnosti podataka bio osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

U odluci koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda navodi se da će kaznu kućnog zatvora služiti bez elektronskog nadzora, kao i da će mu biti zabranjeno da obavlja poslove vezane za rukovanje podacima označene stepenom tajnosti osam godina.

Sud je uvažio olakšavajuću okolnost "ranijeg života i porodične prilike", dok je od otežavajućih okolnosti cenio jačinu povrede zaštićenog dobra, odnosno to što je zbog tog krivičnog dela odloženo polaganje završnog ispita iz matematike na teritoriji cele Srbije.

Stamenković je osuđen jer je 14. juna 2019. godine, u Beogradu, neovlašćenoj osobi dostavio testove završnog ispita iz matematike za školsku 2018/2019. godinu, sa oznakom tajnosti "interno".

On je u štampariji, dok je obavljao svoj posao, iskoristio momenat zastoja mašine u procesu štampanja i pazeći da ga ne primete policajci koji su bili prisutni, uzeo završne testove koje je stavio u donji deo trenerke. Potom ih je prosledio sinu, koji je testove putem Instagrama dalje dali drugima.

Stameković je tokom suđenja negirao krađu testa, tvrdeći da je uzeo samo jedan prazan beli papir kako bi ga upotrebio umesto tolet papira, nakon što mu je pozlilo.

Na suđenju je utvrđeno da na snimku sa kamere iz objekta nedostaje 20 minuta video-materijala, a saslušani svedoci nisu umeli da objasne kako i zbog čega.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.