Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaplenjeno preko kilogram neprijavljenog zlata - | K-013 Portal

Zaplenjeno preko kilogram neprijavljenog zlata

zaplenjeno neprijavljeno zlato, carina, carinski prekrsaj

Carinici su u saradnji sa policijom, tokom proteklog vikenda, u dva navrata - na prelazu Preševo i na Aerodromu Konstantin Veliki, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja preko kilogram neprijavljenog zlatnog nakita.

Prvi slučaj je zabeležen na ulazu prelaza Preševo, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao BMW švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Severne Makedonije. Iako je na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorio da nema ništa, detaljni pregled koji je usledio je to demantovao.

Naime, u kesama iza vozačevog sedišta carinici su pronašli pravo malo blago - 735 grama težak zlatni nakit, zapakovan u kutije. U toj impresivnoj količini nakita najbrojnije su bile narukvice, a najmasivniji predmet bila je bogato ukrašena ogrlica, teška 122 grama. Procenjena vrednost otkrivenog nakita premašila je iznos od 20.000 evra, odnosno 2,5 miliona dinara.

Samo dan kasnije, na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, tokom redovne kontrole putnika na izlazu iz zemlje, otkriven je i pokušaj prenosa gotovo 300 grama neprijavljenog zlatnog nakita.

U prekršaju se ovoga puta našla dvojna državljanka Švedske i Srbije, koja je u ručnom prtljagu imala nameru da prenese 16 prstenova, 11 pari minđuša, 8 narukvica, 2 lanca i 8 privezaka. Vrednost skrivenih dragocenosti procenjena je u ovom slučaju na 6.330 evra, odnosno 744.150 dinara.

S obzirom da je reč o stranim državljanima, prekršajni postupci su vođeni po hitnoj proceduri, a sud je u oba slučaja izrekao novčanu kaznu i zaštitnu meru trajnog oduzimanja neprijavljenih dragocenosti.

Podsećamo da se ličnim nakitom smatra onaj nakit koji se nosi na sebi, a da ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite, čime ćete izbeći rizik da se nađete u prekršaju i da vam nakit bude privremeno ili trajno oduzet.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.