Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JKP „Grejanje“ uradilo brojne remontne aktivnosti između dve grejne sezone - | K-013 Portal

JKP „Grejanje“ uradilo brojne remontne aktivnosti između dve grejne sezone

jkp grejanje pancevo

JKP „Grejanje“ saopštilo je danas da je u periodu između dve grejne sezone obavilo planirani remont koji je obuhvatio brojne aktivnosti. Kako bi se omogućila kvalitetnija usluga daljinskog grejanja u predstojećem periodu, početak grejne sezone 2021/2022 se dočekuje sa značajnim investicijama.

U toku je kompletiranje projektno-tehničke i atestne dokumentacije i priprema za tehnički prijem novog kotla snage 25 MW na toplani na Kotežu, koji će, po dobijanju upotrebne dozvole, biti korišćen u proizvodnoj funkciji. U toku remontne sezone na ovoj toplani je urađena i sanacija starog kotla snage 22 MW.

Ovog leta je JKP “Grejanje“ najviše pažnje, resursa i vremena posvetilo toplovodnoj mreži na reonu toplane Kotež, jer je tokom prethodne grejne sezone bilo niz havarija u naseljima Kotež i Strelište.

Radovi na distributivnoj mreži, pre svega na toplovodima, obuhvatili su postavljanje 864 metara predizolovanih čeličnih cevi za novu toplovodnu mrežu u ulicama Dušan Petrović Šane, Isidora Sekulić i Ruđer Bošković na Strelištu. Zamenjeno je i 114 metara čeličnh predizolovanih cevi u Ulici Stevan Šupljikac na Kotežu, čime je zanovljen deo 40 godina starog toplovoda.

Paralelno sa obnovom toplovoda, na ovim deonicama je započeta i izgradnja nove trase toplovoda dužine 337 metara u koji se, umesto sadašnjeg trocevnog sistema, postavlja četvorocevni sistem za grejanje i toplu potrošnu vodu. Trenutno se obavlja čepovanje cevi, čime će se zaustaviti izgradnja, a nastavak postavljanja i spajanja novih cevi se planira od maja sledeće godine, po završetku grejne sezone, kako ne bi došlo do višednevnog prestanka isporuke toplotne energije i tople potrošne vode korisnicima u grejnoj sezoni.

U periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021.godine su obavljeni elektroremonti kotlarnica i gorionika, kao i elektroinstalacija, izvršeno je baždarenje 353 merila toplotne energije (kalorimetara), remontovan je transformator u trafostanici toplane Kotež, uređen i povezan frekventni regulator pumpe za naselje Strelište, dok su pregledi elektroinstalacija, gorionika i gasne opreme u završnoj fazi.

Remontovanje transportnih pumpi i ventila na toplanama i u podstanicama, zamena dotrajalih cevi u određenim objektima, ugrađivanje diktir sistema u podstanicama, saniranje havarija toplovoda na nekoliko poteza u sistemu, takođe spadaju u obavljene remontne aktivnosti pred ovogodišnju grejnu sezonu.

Treba dodati i to da su na kritičnim deonicama toplovoda u glavnim šahtovima i mešnoj stanici zamenjeni kugla i leptir ventili, da je ugrađena nova „Vilo“ pumpa u vrtiću „Veverica“ na Strelištu, da su obnovljene vertikale u više stambenih zgrada na oba reona koja su u distributivnom sistemu.

U saradnji sa Gradom , JKP „Grejanje“ je u okviru radova na asfaltiranju ulice Vojvoda Petar Bojović otklonilo propalu zaštitnu ploču i izlilo novu, površine 20m2, na raskrsnici sa ulicom Dr Svetislav Kasapinović, kako bi se zaštitile toplovodne cevi a iznivelisala podloga pred asfaltiranje. Izrađene su i armirano-betonske ploče kao zaštita toplovodne trase u dužini od 200 metara u ulici Vojvoda Živojin Mišić, delu Trga Kralj Petar I i NJegoševoj ulici.

Završena je i izgradnja toplovoda dužine 400 metara za potrebe novoizgrađene stambene zgrade za socijalno stanovanje u ulici Radivoj Korać bb na Strelištu i urađen je priključni toplovod za prvu zgradu na ovom potezu.

U toku je i montaža nadzornog sistema sa elektronskom bravom u 90 najkritičnijih podstanica. Vrednost ove investicije, koja će biti završena u toku godine, je oko 15 miliona dinara bez PDV-a a ugovorom je previđeno otplaćivanje u tri jednogodišnje rate. Ovaj nadzorni sistem je veoma bitan za kontrolu pristupa podstanicama, jer je dosadašnja praksa pokazala da je bilo brojnih neovlašćenih pristupa i načinjenih šteta u podstanicama objekata koji su na sistemu daljinskog grejanja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.