Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lučka kapetanija: Ekstremno nizak vodostaj, intervencije na Dunavu i Savi za proširenje … - | K-013 Portal

Lučka kapetanija: Ekstremno nizak vodostaj, intervencije na Dunavu i Savi za proširenje …

lucka kapetanija, vodostaj reka u srbiji

Načelnik odeljenja Lučke kapetanije Milan Nikolić izjavio je danas da je situacija na plovnim putevima u Srbiji povoljna – u skladu sa ekstremno niskim vodostajem, da nema nasukanih brodova i da se svakodnevno vrši obilazak terena.

Nikolić je za RTS izjavio da je za vikend intervenisano na dve krizne tačke na Dunavu i jednoj na Savi, kako bi se dobila i dubina i širina plovnog puta.

„Nema nikakvih brodova koji su se nasukali i plovila Direkcije za vodne puteve svakodnevno vrše obilazak terena, pogotovo na kritičnim sektorima oko Čortanovaca i Futoga, vrše merenja dubine i širine plovnog puta i u skladu sa hidrološkom situacijom i raspoloživim dubinama vrše pomeranje plutajućih oznaka i dodatna obeležavanja“, rekao je Nikolić.

Ukazao je da se svakodnevno prati kretanje rečnog nanosa, ali da dok ne padne veća količina kiše neće biti povoljnijih uslova za plovidbu.

„Ograničena je plovidba i na delu Save od 84 do 107 kilometra gde je sužen plovni put na 40 metara, ekstremno je niska voda, ali u datim uslovima svi činimo sve kako bi svi učesnici plovidbe imali obezbedjene minimalne uslove za plovidbu“, kazao je Nikolić.

Vlasnicima plovila savetuje se da se pridržavaju upustava i naredbi koje lučke kapetanije izdaju i da prate signalizaciju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.