Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mnogi ne znaju ove trikove, veoma jednostavno prepoznajte koji med je PRAVI - | K-013 Portal
med, kako prepoznati pravi med

Mnogi ne znaju ove trikove, veoma jednostavno prepoznajte koji med je PRAVIPostoje dve vrste krivotvorenog meda. Prvi je mešavina pravog meda sa sirupima od šećera, cvekle ili pirinča. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze.

Radi se o smesi dobijenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobija iz stena i boje. Takav med nađe se i na evropskom tržištu. Pre nekoliko godina istraživanje je pokazalo da je deset odsto meda prodatog u Francuskoj krivotvoreno. Pronašli su ga i u Americi.

Kako da prepoznate pravi med?

Pravi, prirodni med nije lepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne sme da se lepi jer to pokazuje da u sebi ima šećera ili veštačkih zaslađivača, prenosi 24sata.hr. Ovde je još nekoliko načina kako proveriti imate li u rukama čisti pčelinji med.

Testirati ga možete i s vodom – stavite kašku meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno mešati s vodom.

Pravi med se nakon nekog vremena kristalizuje, lažni ne.

Nakvasite malo vate u med i zapalite – goreće ako je med pravi.

Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mestu dok će lažni brzo početi da curi  po prstu.

Zagrejte malo meda u mikrotalasnoj, na visokoj temperaturi – prirodni med će se karamelizirati, a lažni će biti pun mehurića.

Stavite malo meda na papir – ako je pravi, neće probiti papir, jer med ne sadrži vodi.

Stavite malo meda u blizinu mrava, ako ga zaobiđu, tada u rukama dražite pravi med.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.