Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Odličan trik kojim ćete SVAKI PUT imati savršeno kuvana jaja, i lakše se ljušte - | K-013 Portal
kuvana jaja, recept, recepti

Odličan trik kojim ćete SVAKI PUT imati savršeno kuvana jaja, i lakše se ljušteŽelite li da napravite savršeno kuhana jaja koja savršeno izađu iz ljuske svaki put, imamo loše vesti – nijedna tehnika na svetu ne može obećati taj nivo savršenstva.

Ali podaci iz naučnih istraživanja sprovedenih s više od 700 kuvanih jaja kažu će da ova tehnika za kuvanje jaja (praktički jaja kuvana na pari jer se kuvaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to.

Pored toga, svežim jajima će trebati nešto duže da se oljušte, ali bi se trebala oljuštiti isto tako dobro kao i starija jaja.

Koristite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i pustite da provri. Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili korpice za kuvanje na pari (jaja mogu biti i  delimično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili da uopšte ne budu potopljena).

Pokrijte posudu i kuvajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tečno žumance i čvrsto belance, 8,5 minuta za mekano žumance, ili 11 minuta za žumance koje je tvrdo.

Ocedite jaja, zatim ih oljuštite  i jedite odmah ili ih premestite na tanjir i ostavite da se sama ohlade pre nego što ih odložite u frižider (možete ih držati do sedam dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuvanja; zbog toga ih je teže oljuštiti.

Savet

Na običnom kućnom šporetu možete skuvati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, otprilike do desetak. Korpa za kuvanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nežno podignete i spustite jaja, što će sprečiti slučajno pucanje ljuske.

Ako imate problema s pucanjem jaja tokom kuvanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo takođe može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuvanom belancetu zbog unutarnjeg vazdušnog džepa).

Važno: Jaja u ovom receptu treba kuvati direktno iz hladnjaka; smanjite vreme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja koja ste čuvali na sobnoj temperaturi, prenosi Cooking New York Times.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.