Pet grešaka zbog kojih vam gulaš ispada loše -
kako napraviti gulaš, gulaš, gulaš recept, najbolji gulaš, kuhinja, recepti, recept, najnovije vesti

Pet grešaka zbog kojih vam gulaš ispada loše

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Ali, umesto da je dodate u sos, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih propržite na ulju.

1. Birate loš komad mesa

U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živinskog mesa, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i to od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji. Preciznije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

2. Prekratko kuvate meso

Jeste li ikada čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće uraditi. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.

3. Ne trljate meso paprikom

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša i potrebno je njome natrljati kockice mesa za gulaš pa ih prepržiti na malo ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike obogatiće ukus celog gulaša. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Satmarija, na taj način ranije se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vreme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.

5. Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća

Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice majičine dušice i lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

(Krstarica)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com