fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kako se kuvaju jaja, kuvanje jaja, pravilno kuvanje jaja

Razlika je ogromna: Kada se stavljaju jaja u vodu – odmah ili kada proključa?

Mari Frensis Kenedi Fišer je američka kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, ali njeni kuvari i knjige saveta i danas izazivaju veliko interesovanje.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a u njoj Meri, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz ‘skuvati jaja’ netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava da u trenutku kad ubacite jaje u ključalu vodu žumance ostaje sirovo, a belanac se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Stoga nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje da će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u maloj šerpi uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju da se jaja tvrdo kuvaju, pogotovo maloj deci, prenosi Miror.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.