fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zacin, kuvanje, ukus

Snižava holesterol i čisti jetru: Tajni začin jelima daje poseban ukus

Koristi se u drevnoj kineskoj i indijskoj medicini vekovima unazad jer je muskatni oraščić dragocen za zdravlje.

Njegov ukus je toliko specifičan i moćan da brojni specijaliteti ne bi bili isti da se u njih nije umešao ovaj tajni začin. Osim što je ukusan, on je odličan saveznik i u mršavljenju jer pomaže varenje i reguliše apetit, a ima i druga dejstva na zdravlje, pre svega u snižavanju lošeg holesterola i očuvanju jetre.

Nutricinositi tvrde da muskatni oraščić i njegovi ekstrakti imaju antioksidativna svojstva. Može da sadrži flavonoide, alkaloide i miristicin, koji pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u telu.

Muskatni oraščić je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum, i dragocen je za rad srca. Takođe ovaj začin smanjuje lipide, odnosno loš holesterol. U njemu se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A, zato je odličan za poboljšanje imuniteta, ali i čišćenje jetre.

Ipak, ono na šta nutriconisti posebno upozoravaju je količina koju smemo da unesemo na dan. Prevelika količina može imati sporedne, ali i neželjene efekte, pa se preporučuje jedan do dva grama dnevno.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.