04.09.15.09.: Izložba Selmana Trtovaca: Spiritus movens

04.09. - 15.09.: Izložba Selmana Trtovaca: Spiritus movens
montekristo 0507


04.09. - 15.09.: Izložba Selmana Trtovaca: Spiritus movens

Samostalna izložba crteža autora Selmana Trtovca, pod nazivom: "Spiritus movens / Duh koji pokreće", otvara se 4, novembra u 19h u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Izložba traje do 15. septembra, 2017. godine.

“Kako sam umro da bih se ponovo rodio”Rođen sam 14.08.1970. u Zadru, u tadašnjoj Jugoslaviji, danas je taj grad na teritoriji Hrvatske. Za mene, uprkos činjenici da veći deo života živim u Srbiji, Jugoslavija ipak postoji kao misaoni prostor. Ona ne samo da je snažno odredila moj pojedinačni umetnički identitet, već ona u kolektivnoj svesti i danas postoji, ali kao zajednički kulturni prostor država i naroda koji su nekad bili deo Jugoslavije. Taj identitet je, dakle, prisutan kao misao, ali u realnosti je vezan za nepostojeće mesto - utopiju.

Obrazovao sam se najpre u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti, na Odseku za slikarstvo. Tu sam naučio da crtam. Potom sam osam godina proveo u Diseldorfu, na Akademiji umetnosti, odsek skulpture u klasi Klausa Rinkea. Pored Rinkea, za moje spoznaje u umetnosti, važan umetnik/profesor je bio i Janis Kunelis. U pitanju su bila dva čoveka vrlo različitih senzibliteta. Dualizam koji je nastao iz njihovih različitih pristupa podučavanju omogućio mi je uvid u mnoštvo mogućnosti u umetnosti i pomogao da nađem sopstveni umetnički izraz.Jedan kasniji događaj ključno je uticao na moju svest o umetnosti. U pitanju je susret sa smrću. Neobičnim spletom okolnosti sam se 2007. godine našao u bolnici gde sam bio duže vreme. Tokom boravka u bolnici, u jednom trenutku u stanju sličnom komi, pomislio sam da ću sigurno umreti. Iskustvo bliske smrti vidim kao najvažniju lekciju u procesu učenja. Simbolično se može reći da sam tada umro i ponovo se rodio. Način života koji vodim i umetnički rad su se jako promenili u odnosu na raniji period i ne samo to već mi se čini da me i okolina vidi na drugi način. Nakon tog događaja počeo sam da razvijam dve strategije u umetnosti – unutrašnju ili strategiju mišljenja i spoljašnju ili strategiju ponašanja. Posledica toga je niz novih radova, uglavnom crteža, fotografija, instalacija, tekstova i video radova i umetničko delovanje unutar društva, koje se najpreciznije videlo u angažmanu oko projekta Treći Beograd, koji je takođe svojevrsni umetnički rad.Umetnički rad vidim kao suočavanje sa veoma kompleksnim pitanjima i procesima vezanim za duh vremena, za čoveka i njegov odnos sa dramom i misterijama sveta u kom živimo.


www.selmantrtovac.com


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble