Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 10.04. - Izložba "300 godina Požarevačkog mira" u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

10.04. - Izložba "300 godina Požarevačkog mira" u Narodnom muzeju Pančevo


pancevo, beograd, novi sad

Izložba „300 GODINA POŽAREVAČKOG MIRA“ u organizaciji Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice iz Gaja, u saradnji sa brojnim institucijama i ustanovama kulture, među kojima je i naš Muzej, biće svečano otvorena u sredu 10. aprila u 19 časova, u Narodnom muzeju Pančevo.

Požarevački mir iz 1718. godine predstavlja izuzetno bitan događaj za južni Banat u svakom pogledu, a izložba uz rekonstrukcije samog šatora u kome je mir potpisan između predstavnika Venecije, Habsburške monarhije i Otomanskog carstva, donosi sveobuhvatnu priču o naseljavanju Srba i Nemaca na prostore močvarnog i ratovima opustošenog južnog Banata, početkom 18. veka. Moćićete da saznate o naporima da se naši krajevi nasele, kultivišu, da se sela „ušore“, urede vodotokovi, izrade karte, sve u cilju organizovanja Banatske vojne granice, koja je trebalo da konačno zaustavi sve napade Otomanskog carstva dalje ka severu.

Videćete rekonstrukcije kuća Graničara, od jednostavnih zaklona i zemunica do banatskih kuća iz 19. veka koje i danas znamo, makete Ulmske kutije i dunavskih brodova iz 18-19. veka, kao i rekonstrukcije uniformi graničara Banatske vojne granice.

Izložba će biti otvorena od 10. aprila do 08. maja.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.